Żytni chleb na winogronowej wodzie drożdżowej

Żytni chleb na winogronowej wodzie drożdżowej

Dzisiaj juz po raz 14 świętujemy Światowy Dzień Chleba , który organizuje Zorra. W ramach tego dnia wszyscy piekarze z całego świata są zaproszeni do pieczenia.

Z przyjemnością dołączam po raz kolejny tym razem z moim żytnim chlebem na winogronowej wodzie drożdżowej, którą poznałam dzięki wspólnemu wypiekaniu w piekarni Amber, a bułki które wtedy były pieczone pochodziły właśnie z bloga Zorry.

Już przy pieczeniu tamtych bułek zakochałam się w winogronowej wodzie drożdżowej i obiecałam sobie trochę z nią popracować. Tak właśnie powstał ten chleb.

winogronowa woda drożdżowa :

50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody

zaczyn :

150 g winogronowej wody drożdżowej

150 g mąki żytniej typ 720

ciasto właściwe :

380 g mąki żytniej typ 720

220 ml wody

1 łyżeczka soli

opcjonalnie ziarna ( u mnie dynia i siemie lniane po garści )

olej i otręby do formy

Chleb żytni na winogronowej wodzie drożdżowej

Zaczynamy 3 – 4 dni wcześniej od przygotowania wody drożdżowej. Mieszamy wszystkie składniki w butelce plastikowe, ja wykorzystuje do tego kubka z zakrętka i odstawiamy. Codziennie otwieramy naczynie, żeby odgazować wodę. Po 2 – 3 dniach woda powinna widocznie się spienić, a w butelce zbierze się spora ilość gazu.

Kiedy woda będzie gotowa, wieczorem przed dniem pieczenia robimy zaczyn. Mieszamy winogronową wodę drożdżową z mąką, przykrywamy i zostawiamy na 10 – 12 godzin.

Rano do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszysko ze sobą, do połączenia. Nie należy ciasta wyrabiać długo.

Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość i może to trwać od 2 do 6 godzin.

Po tym czasie wstawiamy formę z chlebem do zimnego piekarnika nastawionego na 230°C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy kolejne 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować chleb wodą.

Studzić na kratce.

Chleb żytni na winogronowej wodzie drożdżowej

Smacznego :)

World Bread Day, October 16, 2019

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Żytni chleb na winogronowej wodzie drożdżowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.