Zupa cebulowa – cipollata

Zupa cebulowa – cipollata

Kiedy zapytałam was z jakiej książki przepis chcielibyście zobaczyć na blogu wybraliście dwa tytuły.

Jednym z nich była książka  „Gotuj zdrowo”.

Obiecałam wam, że z wybranej przez was książki przygotuję zupe.

Dlatego dzisiaj na blogu dzielę się z wami przepisem na włoską zupę cebulową – cipollate.

W książce podane są dwa sposoby jej podania, oba wydają się interesujące, chociaz ja zaczęłam od tej prostszej wersji.

  • 6 łyżek oliwy ( u mnie olej rzepakowy)
  • 100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
  • 800 g cebuli
  • 2 łodygi bazyli ( u mnie łyżeczka suszonej )
  • 500 g przetartych pomidorów lub puszka obranych pomidorów z sokiem
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • chili
  • 8 kromek bułki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 75 g tartego parmezanu

włoska zupa cebulowa - cipollataCebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojona grubiej może się nie do końca rozpaść.

Na patelni rozgrzać połowę oleju, dodać boczek i cebulę, lekko posolić i obsmażyć.

Przełożyć do garnka, dodać pomidory, jeżeli trzeba podlać lekko wodą i dusić aż cebula się rozpadnie. Czas zależy od tego jak drobno pokroiliście cebulę. Mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby lekko podlać wodą.

Dodać rosól i przyprawy, razem zagotować.

Kromki bułki posmarować ząbkiem czosnku i obsmażyć je z obu stron na pozostałym oleju.

W prostszej wersji pod koniec dodajemy parmezan. I podajemy zupę z grzanką. Można ją położyć na dnie talerza i zalać cipollatą albo podawać osobno i jeść zupę maczając w niej bułkę.

W drugiej wersji ubite jajka mieszamy z parmezanem i całość dodajemy do gotującej zupy,mieszamy

aż jajka się zetną. Podajemy jak wyżej.

włoska zupa cebulowa - cipollata

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


4 thoughts on “Zupa cebulowa – cipollata”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.