Warzywny pasztet z ciecierzycy

Warzywny pasztet z ciecierzycy

Ostatnio słabo mi idzie pisanie tutaj. Przyznam, że dopadło mnie jakieś zniechęcenie. Po statystykach widzę,że zaglądacie tutaj, ale brak interakcji z waszej strany sprawia, że mam wrażenia jakbym prowadziła. Ten blog sama dla siebie.

Nie oznacza to jednak, że przestałam gotować i piec. W mojej kuchni ciągle powstają nowe dania.

Dzisiaj zapraszam was na wegetariański, ba nawet wegański, bezglutenowy pasztet z soczewicy. Smaczna propozycja dla tych którzy mięsa nie jedzą lub po prostu mają ochotę na odmianę.

300 g ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 marchewka

10 – 15 cm biały kwałek pora

2 ząbki czosnku

¾ szkl passaty pomidorowej

1 szkl wody

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka kozieratki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka sosu sojowego

olej

ziarna słonecznika

warzywny,bezglutenowy pasztet z ciecierzycy

Na patelni rozgrzać olej, dodać kumin, kozieratkę i paprykę. Dodać pokrojoną cebulę,marchewkę i pora. Warzywa zeszklić. Dodać resztę składników i dusić, aż całość zgęstnieje. Wystudzić

warzywny,bezglutenowy pasztet z ciecierzycy

Po wystudzeniu warzywa zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ją warzywami, posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180ºC  przez 45 minut.

warzywny,bezglutenowy pasztet z ciecierzycy

Smacznego :)

Ps. Jeżeli jesteście niecierpliwi, możecie pominąć etap pieczenia i zjeść pasztet bezpieczenia jako pastę.

 

 



2 thoughts on “Warzywny pasztet z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »