tort naleśnikowy z białym serem i dżemem z czarnego bzu

Tort naleśnikowy

Lubicie naleśniki? Jeżeli tak, to mam dla was propozycję,która na pewno się wam spodoba. To tort naleśnikowy. można go podać jako słodki posiłek, lub jako deser. Do tego dodałam do niego prozdrowotny dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu, bardzo fajnie tutaj pasuje.

Sprawdzone na grupie nastolatek, przez telefon krzyczały, że im smakowało :)

naleśniki :

  • 2 szkl ( 320 g ) mąki pszenne
  • 0,25 szkl (75 g ) cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl mleka
  • 1szkl wody
  • 6 łyżek ( 75 g ) oleju
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

masa serowa :

  • 0,5 kg białego sera
  • 400 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki ( 50 g ) cukru
  • otarta skórka cytryny

dodatkowo :

  • dżem Łowicz 100 % owoców czarny bez
  • owoce do dekoracji
  • cukier puder

Tort naleśnikowy z dżemem Łowicz 100% owoców czarny bez

 

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować ze sobą i odstawić na 30 minut. Patelnie wysmarować cienką warstwą oleju. Możecie to pominąć jeżeli macie sprawdzoną patelnie i pewność, że pierwszy nalesnik do niej nie przylepi się. Usmażyć kolejno naleśniki. Z tej porcji ciasta powinno wyjść 14- 15 naleśników smażonychna patelni Ø 24 cm.

Tort naleśnikowy z dżemem Łowicz 100% owoców czarny bez

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i nadal miksują dokładać po łyżce białego seraoraz na koniec skórkę z cytryny.

Naleśniki smarować masą serową, co 3 warstwę ser zastąpić dżemem. Przykryć talerzem, któy lekko obciąży całosć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można jeść od razu, ale wtedy warsty mogą się trochę rozpadać.

Tort naleśnikowy z białym serem i dżemem z czarnego bzu

Smacznego :)

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Tort naleśnikowy
Rate this post

20 thoughts on “Tort naleśnikowy”

  1. Bezglutenowe naleśniki czasami nie dają się zwinąć. Następnym razem zrobię z nich tort i nie będę się denerwować, że się łamią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.