Tort malinowy z bezą

Tort malinowy – biszkopt i beza

Robicie torty? Ja robię, jak tylko jest okazja i bardzo to lubię. Najczęściej na pytanie jaki tort zrobić pada odpowiedź malinowy. Też bardzo go lubię, ale lubię też zmiany. Tak więc zrobiłam tort malinowy, ale tym razem dodałam bezę. Dla mnie bardzo udane połączenie. A czy wam będzie smakował? Zróbcie i koniecznie dajcie mi znać.

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • masło do smarowania

beza :

  • 0,5 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

masa malinowa :

  • 500 g malin ( mogą być mrożone )
  • 4 czubate łyżki (100 g ) cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,25 szkl gorącej wody

masa śmietanowa :

  • 1 l śmietany kremówki

Tort malinowy z bezą

Przygotowanie bezy:

Białka umieścić w dużej misce, dodać cukier.Miskę postawić na garnku zgotującą się wodą i ubijać białka do rozpuszczenia cukru. Potem zestawić z garnka i dokończyć ubijanie. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy mocnym pisakiem, tak żeby było widoczne na drugiej stronie. Odwrócić papier. Piane podzielićna pół i rozsmarować tak, żeby powstały koła troszkę mniejsze niż to co narysowaliśmy. Ja jedno koło rozsmarowałam, a z drugie zrobiłam z wyciskanych maleńkich bezików.

Obydwa blaty wstawić do piekarnika i zostawić na 2 godziny 15 minut w temperaturze 95 º C. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

Biszkopt :

Białka ubić na sztywną pianę, dodać kolejno cukier, żółtka i mąkę. Cał czas ubijając.

Dno tortownicy Ø 24 cm wyłożyć papierm do pieczenia, a brzegi wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Piec w 180 º C przez 60 minut. Wyjąć i wystudzić w formie. Zimne ciasto przekroić na pół.

Masa malinowa :

Maliny wymieszać z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać malin, wymieszać.

Masa śmietanowa :

Śmietanę podzielić na dwie części. Ubijać w dwóch turach 600 ml, a potem 400 ml.

Tort malinowy z bezą

Składanie tortu :

Na dno tortownicy położyć biszkopt, posmarować go śmietaną, tak żeby dokładnie zakryła blat i brzegi. na to wylać połowę malin.

Na to położyć blat bezowy, posmarować dokładnie śmietaną i wyłożyć resztę malin. Przykryć biszkoptem.

Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny do stężenia.

Dekorowanie :

Ciasto wyjąć z tortownicy. Posmarować górę śmietaną, udekorować nią boki. Wyłożyć na górę blat bezowy, jeśli trzeba udekorować brzegi.

Całość schłodzić.

Tort malinowy z bezą

Smacznego :)

Rate this post

13 przemyśleń nt. „Tort malinowy – biszkopt i beza

  1. Bardzo lubię torty, szczególnie takie „własnej roboty”, talentu do pieczenia nie mam, ale wkrótce imienino/urodziny mojego męża, być może w końcu się przełamię i upiekę taki torcik. Oby wyszedł tak ładny jak Twój :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.