Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Jeżeli lubicie rabarbar to nie musze was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować.

Myślę tez, że ich piekny wygląd może zachęcić do zaprzyjeźnienia się z rabarbarem rabarbarowych sceptyków.

Przygotowani nie jest trudne, ale warto mec foremki z wyjmowanym dnem. Nada się też duża forma do tarty, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

 

230 g maki pszennej

30 g maki migdałowej lub mielonych migdałów

90 g drobnego cukru

110 g masła

1 jajko ( ok. 50 g )

szczypta soli

dodatkowo :

rabarbar

mąka ziemniaczana

drobny cukier

tartaletki z rabarbarem, tarta z rabarbarem

Zimne składniki na ciasto, zagnieść mozliwie jak najszybciej. Mozna do tego uzyć malaksera.

Ciasto uformować w kulę, szczelnie zakryć lub owinąć folią i włożyć do lodówki na conajmniej godzinę.

Formy do tartaletek 8 sztuk ( a jak cienko będziecie wałkować ciasto to może i więcej ), lekko posmarowac tłuszczem. Idealnie nadaje się do tego spryskiwacz z olejem.

Rabarbar pokroić w paski. Jeżeli używacie prostokątnych form paski powinny być nieco krótsze niź ich szerokość, tak żeby zostało miejsce na ciasto.

W przypadku form okrągłch lepiej sprawdzą się mniejsze kawałki, łatwiej będzie nimi wypełnić środek.

Przygotowany rabarbar posypać 2 – 3 łyżkami cukru i dostawić. Jeżeli puszczą sok, odsączyć je i posypać jedną lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.

Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyc nim przygotowane wcześniej foremki.

Dobrze je jeszcze raz schłodzić.

Piekarnik rozgrzec do 180°C.

Schłodzone foremki z ciastem wyłożyć rabarbarem.

Jak najszybciej, tak żeby nie ocieplić ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 25 – 30 minut, do czasu aż brzegi się lekko zrumienią.

Z foremk wyjmować po schłodzeniu.

tartaletki z rabarbarem, tarta z rabarbarem

Smacznego!

 

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.