Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Pyszna, aromatyczna tarta. Kruche ciasto i warzywne nadzienie.

ciasto :

  • 2 szklanki ( 300 g ) mąki
  • 0,25 szkl ( 50 g ) siemienia lnianego
  • 0,25 szkl ( 40 g ) sezamu
  • 0,25 szkl ( 80 g ) kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

nadzienie :

  • pół papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl śmietany kremówki
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Tarta z warzywami

Ciasto :

Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę, ziarna i sól, wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je nożem na małe kawałki. Dołożyć śmietanę i jajko i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna część starcza na podaną wyżej porcję nadzienie i wychodzi z tego jedna standardowych rozmiarów tarta. Ciasto schłodzić. Rozwałkować i przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem lub masłem. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 º C, żeby je podpiec. Najlepiej na wierzch położyć kawałek paieru do pieczenia i nato wysypać coś co go obciąży. Ja używam ziaren fasoli.

Nadzienie:

Warzywa pokroić dowolnie, ważne, żeby nie były to duże kawałki. Cebulę zeszklić na małej ilości oleju.

Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać ze śmietaną i przyprawami.

Warzywa ułożyć na cieście. Zalać masą jajeczną i piec kolejne 35 – 40 minut w tej samej temperaturze.

Tarta z warzywami

Smacznego :)

Tarta z warzywami
Rate this post

5 thoughts on “Tarta z warzywami”

  1. Wygląda pysznie :) Widać po odkrojeniu jak ładnie trzyma formę :) pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.