Ciasta

Szarlotka

Już jakiś czas temu pokazałam wam zdjęcie tej szarlotki. Obiecałam go spisać i niestety trochę czasu minęlo zanim udało mi się  do tego usiąść. Wszystkich którzy na niego czekali, przepraszam serdecznie za zwłokę. Obiecuję, że nie będziecie żałowali, jeżeli zdecydujecie się ją upiec.

ciasto :

2 szkl ( 320 g ) mąki pszennej

4 łyżki ( 70 g ) cukru

250 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

kruszonka :

²/3 szkl ( 100 g ) mąki pszennej

¹/2 szk ( 50 g ) płatków owsianych

100 g  zimnego masła

4 łyżki ( 50 g ) cukru

 

dodatkowo :

1.5 kg  jabłek

cynamon

cukier

najlepsza szarlotka

Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta.

Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajamy zimne masło i siekamy je łacząc z mąką. Na koniec wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki żeby się schłodziło.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a resztę kroimy w kostkę. Dosypujemy cynamon i w zależności od tego jak kwaśne mamy jabłka dodajemy lub nie cukier.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatając,tak żeby utworzyły grudki

Dużą blachę 30 x 40 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką albo wykładamy papieremdo pieczenia.

Schłodzone ciasto wałkujemy tak, żeby pokryło spód blachy.

Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy je kruszonką.

Pieczemy w 180 ºC przez godzinę.

Smacznego :)

Szarlotka
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »