Szarlotka

Kiedy zapytałam na Instagramie czy warto wstawić kolejny przepis na szarlotkę, dostałam oczywiście twierdzące odpowiedzi. Jedna z nich spodobała mi się bardzo i sama mogę się pod nią podpisać. Przepisów na szarlotkę nigdy za wiele.

Zapraszam was więc na kolejną pyszną odsłonę tego ciasta.

ciasto :

  • 2 szkl (300 g ) mąki pszennej
  • 1/3 szkl ( 110 g ) cukru
  • 160 g masła
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie :

  • 2 kg jabłek
  • 0,25 szl ( 80 g ) cukru
  • 0,25 szkl wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

szarlotka najlepsza pełnajabłek

Tym razem zaczynamy od jabłek. Obieramy je, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy, mieszając aż zmiękną. Czas zależy od gatunku jabłek, część rozpadnie się, część zostanie w kawałkach,nie ma to jednak większego znaczenia dla efektu końcowego.

Jabłka przestudzić i wymieszać z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.

Teraz ciasto.

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i kroimy je na drobne kawałki, Dodajemy jajka oraz mleko, z całości zagniatamy elastyczne ciasty.

Dzielimy je na dwie części. Forme  35 x 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub jeżeli wolicie możecie ją wysmarować i wysypać bułką tartą lub kaszą manną.

Połową ciasta wykładamy blachęnanie kładziemy uduszone jabłka. Całość przykrywamy rozwałkowaną reszta ciasta.

Pieczemy w 180 º C przez 60- 70 minut aż góra ładnie się zezłoci.

szarlotka najlepsza pełnajabłek

Smacznego!

 

Szarlotka
Rate this post

2 thoughts on “Szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.