smażone gołabki po gruzińsku

Smażone gołąbki po gruzińsku

Obiecałam w lutym przepisy z kaiążki „Gruziński smak” . Niestety ledwo udało mi się zrobić jedną rzecz z tej książki. Słowa jednak powinno się dotrzymywać dlatego dzisiaj przepis z tej książki na smażone gołąbki. Autor pisze, że są one wyjątkowe i muszę się z nim zgodzić. Nam bardzo przypadły do gustu. Zawsze też ciut inaczej przygotowywałam liście kapusty, ale sposób podany w książce przypadł mi do gustu i chyba przy nim pozostanę. Przepis nie do końca jasno wyjaśnia co robić ze wszystkimi składnikami, podaję więc jak ja to zrobiłam.

  • 1 biała kapusta
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g mielonego mięsa wierzowego
  • 100 g ryżu
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki  kolendry
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 – 3 listki laurowe
  • 4 duże pomidory lub puszka pomidorów
  • 50 ml oleju
  • kwaśna śmietana
  • sól

smażone gołabki po gruzińsku

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niej kapustę, przykryć pokrywką. Zostawić ją na 5 minut po tym czasie przewrócić i zostawić na kolejne 5 minut. W zależności od wielkości kapusty może byc potrzeba trochę więcej lub mniej czasu. Kiedy liście zmiękną wyjąć ją i wystudzić. Zrobić nacięcie wokół głąba i ściąnąć z główki kolejne liście.

Jeżeli liście mają grube łodygi to je ściąć.

Kolendre i kozieradkę utrzeć w moździeżu z czosnkiem.

smażone gołabki po gruzińsku

Cebulę pokroić w drobna kostkę.

Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę, ponieważ teraz nie jest na nie sezon ja użyłam pomidorów z puszki.Całą jej zawartość wymieszałam z ok. 0, 5 l wody. Dodać do nich połowę utarych w możdżieżu ziół, liść lautowy i połowę cebuli i olej.

W przepisie jest napisane, żeby mięso zmielić dwókrotnie, moje było mielone raz. Dodać do niego ryż, pozostałe zioła i cebulę.

Na każdym liściu kłaść porcję mięs i zawijać gołąbki. Dokładna instrukcja jak to robić jest tutaj.

smażone gołabki po gruzińsku

Dno garnak wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układać warstwami gołąbki. Zalać je sosem pomidorowym. Robiłam go na dwa sposoby. Raz dodałam taki po prostu wymieszany, a raz wszsytko razem zmiksowałam. Nie ma to większego znaczenia. Jeżeli trzeba dolac trochę wody, tak, żeby było ją widać, ale żeby nie przykrywała w całości gołąbków. Przykryć kolejnymi liśćmi i pokrywką i dusić przez godzinę lub dłużej, aż kapusta zmięknie, w razie potrzeby podlewając wodą.

Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć na nim gołabki ze wszystkich sron.

Podawać polane kwaśną śmietaną. Ja jadłam je też z jogurtem naturalnym. W przepisie śmietana jest posypana słodką papryką, ja posypałam ją siekaną kolendrą. Myślę, że pasowałaby też natka pietruszki.

smażone gołabki po gruzińsku

Smacznego :)

Smażone gołąbki po gruzińsku
5 (100%) 1 vote

11 thoughts on “Smażone gołąbki po gruzińsku”

    1. Są pyszne, zastanawiam się nad przygotowaniem ich na dużą imprezę rodzinną, tylko jak nie wiem jak obejść to smażenie, może zapiekę z masłem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.