Smażone chlebki z ziemniakami i ciecierzycą

Smażone chlebki z ziemniakami i ciecierzycą

Macie tak czasami, że coś byście zjedli, ale nie wiecie co?

Potem siadacie, przeszukujecie internet i dalej nic?

Ja tak właśnie miałam dzisiaj.

Aż wymyśliłam coś takiego. Na indyjską nutę, bo to moje ulubione smaki.

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju

nadzienie :

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szt (170 g ) cebuli
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka soli

placki indyjskie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić.

Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Na oleju podgrzać drobno posiekany czosnek i przyprawy, gdy zacznie się unosić przyjemny zapach dołożyć cebulę pokrojoną w piórka. Podlać lekko wodą i poddusić do miękkości.

Ziemniaki obrać.

placki indyjskie

W maszynce do mięsa zmielić kolejno, cebulę z przyprawami, ciecierzyce, a na końcu ziemniaki. Wszystko wymieszać.

Urywać kawałki ciasta, na każdej kłaść spory kawałek nadzienia ( proporcja 1 część ciasta na 1 część nadzienia, ale może być też więcej nadzienia. Ciasto zalepić w kule i rozwałkować na cienkie placki.

Smażyć na oleju z obu stron.

placki indyjskie

Serdecznie wam polecam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto i nadzienie świetnie do siebie pasują. Doskonale się kleją i wałkują, nic nie wycieka, nie pęka, no ideał.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Smażone chlebki z ziemniakami i ciecierzycą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.