Sernik na orzechowym spodzie

Ten sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu. To sernik z lekkim orzechowym twistem. Bardzo polecam, zawsze szybko znika ze stołu.
spód :
- 200 g ciastek typu digestive
- 60 g masła
warstwa orzechowa :
- 150 ml syropu klonowego
- 80 g masła
- 1 łyżka ( 25 g ) brązowego cukru
- 2 jajka
- 1,5 szkl ( 200 g ) siekanych orzechów włoskich
masa serowa :
- 1 kg twarogu mielonego 3x lub sera z wiaderka
- niepełne 1,5 szkl ( 200 g ) cukru pudru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki ( 60 g ) mąki pszennej
Spód :
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka rozdrobnić,najlepiej w robocie.
Oba składniki wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. okruchy równomiernie rozłozyćna spodzie.
Masa orzechowa :
Masło, syrop klonowy i cukier podgrzać do rozpuszczenia Przestudzić.
Dodać orzechy i jajka. Wymieszać. Przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w180 º C przez 20 minut
Masa serowa :
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Tak, żeby wszystko się ze sobą połączyło, ale nie napowietrzając zbytnio masy.
Przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.
Piec w 180 ª C przez ok godzinę.
Smacznego :)
Wygląda wybornie :)