Sernik na orzechowym spodzie

Sernik na orzechowym spodzie

Ten sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu.

To sernik z lekkim orzechowym twistem.

Bardzo polecam, zawsze szybko znika ze stołu.

spód :

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 60 g masła

warstwa orzechowa :

  • 150 ml syropu klonowego
  • 80 g masła
  • 1 łyżka ( 25 g ) brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl ( 200 g ) siekanych orzechów włoskich

masa serowa :

  • 1 kg twarogu mielonego 3x lub sera z wiaderka
  • niepełne 1,5 szkl ( 200 g ) cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ( 60 g ) mąki pszennej

sernik z orzechowym spodem

Spód :

Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka rozdrobnić,najlepiej w robocie.

Oba składniki wymieszać.

Blachę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Okruchy równomiernie rozłożyćna spodzie i docisnąć.

Masa orzechowa :

Masło, syrop klonowy i cukier podgrzać do rozpuszczenia Przestudzić.

Dodać  orzechy i jajka. Wymieszać.

Przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Piec w180 º C przez 20 minut

sernik z orzechowym spodem

Masa serowa :

Masło rozpuścić i przestudzić.

Dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Tak, żeby wszystko się ze sobą połączyło, ale nie za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.

Przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.

Piec w 180 ª C przez ok godzinę.

sernik z orzechowym spodem

Smacznego :)

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Sernik na orzechowym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.