Sernik krakowski

Sernik krakowski

Jeszcze jakis czas temu uważałam, że ja i sernik, to nie jest za bardzo udana para. Serniki lubie, ale jakoś tak dlugo nie mogłam upiec takiego który by mi smakował, bez żadnego ale. Na szczęście, mam wrażenie, że to już przeszłość i sernik chyba mnie polubił, bo przychodzę tu do was z kolejnym przepisem na niego. I nieskromnie powiem, znowu się udał!

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • szczypta soli

masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego
  • 1,5 szkl ( 340 g ) drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki ( 60 g ) mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl ( 80 g ) rodzynek

lukier :

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • śmietana kremówka

Sernik krakowski

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.

Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki. Dodać rozkruszone żółtka i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą, mniej więcej 2/3 i 1/3.

Schłodzić w lodówce.

Forme 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wiekszą część ciasta rozwałkować na prostokąt i włożyć do formy, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 º C przez 15 – 20 minut.

Masło rozpuścić i przestudzić.

Białka jajek ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać cukier i utrzeć aż masa stanie się biała. Dolać ekstarak i porcjami dodawać twaróg. Pod koniec dodać masło i rodzynki, a kiedy wszystko ładnie się połączy delikatnie wmieszać do masy piane z białek.

Sernik krakowski

Masę przełożyć na ciasto i wstawić do piekarnika na 20 minut. W tym czasie rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić je na paski. Lekki podpieczony sernik wyciągnąc, ułożyć na nim kratkę z ciasta. Ponownie wstawić do pierarnika na 40 minut.

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroic na paski i ułożyć z nich kratkę na górze sernika. Piec kolejne 40 minut.

Przygotować lukier. Do cukru pudru ( ok. 0,5 szkl ) dodać kilka kropli cytryny, łyżkę śmietany i tyle wody ile będzie trzeba by lukier miał konsystencje nie za gęstej śmietany.

Ciasto polac lukrem i odstawić do wystudzenia.

Sernik krakowski

Smacznego :)

Sernik krakowski
Rate this post

10 thoughts on “Sernik krakowski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.