Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy

Często goszczą u mnie wegetarianie, ale też coraz częściej pojawiają się weganie. Zawsze staram się, żeby osoby które zapraszam znalazły na stole coś dla siebie. W zasadzie ostatnio tych dań bez mięsa czy bez produktów zwierzęcych pojawia się na naszym stole coraz więcej.
Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą powstała przez przypadek. Początkowo planowalam zrobić dwa zupełnie inne dania. W trakcie przygotowań jak zawsze namieszałam i tak powstała ona. I dobrze się stało, bo ze stołu zniknęła jako pierwsza, a na prawdę miała dużą konkurencję.
1 szkl suchego ryżu basmati
2 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki curry
1,5 szkl ( 250 g ) ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki )
100 g suszonej żurawiny
0,25 szkl pestek dyni
natka pietruszki
sól
pieprz
olej
pieczona dynia :
1 mała dynia piżmowa
1 duża cebula
3 łyżki oleju
sól
Dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Warzywa wymieszać z solą i pieprzem oraz olejem. Piec w 220°C prze 30 – 40 minut.
Ugotować ryż.
Na patelni rozgrzać olej, dodać kumin i curry, wymieszać. Wsypać ciecierzycę, posolić. Wymieszać tak zeby warzywa obtoczyły się w przyprawach i zestawić z ognia.
Kiedy wszystko przestygnie połaczyć ze sobą skadniki. Dodać żurawinę, pestki dyni i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Zostawić najlepiej w chłodnym miejscu conajmniej na godzinę, żeby wszystkie smaki mogły sie ze sobą połączyć.
Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy
Smacznego :)
Nie jadłam, ale dałabym sie skusić :)