Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej. Praktycznie o niej zapomniałam. Ostatnio jednak szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę. W sklepie mój wzrok padł właśnie na kapustę pekińską i mnie olśniło. Nie będę kombinowała, czasami smak tkwi w prostocie! 

Pewnie wielu z was też robi taką, albo podobną sałatke, ale może znajdzie się ktoś kto nigdy jej nie próbował, myślę że warto ją zrobić.

To jest bardzo uniwersalna sałatka i ndaje się nie tylko do potraw z grilla. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, a po dołozeniu jajka, mięsa czy jakiś strączków może sokojnie być samodzielnym daniem.

1 mała lub połowa dużej kapusty pekińskiej

3 pomidory

3 ogórki gruntowe

1 czerwona papryka

puszka kukurydzy

koperek

sos :

6 łyżek oleju

2 łyżki octu jabłkoweg

1 łyżeczka musztardy

1 ząbek czosnku

sałatka z kapusty pekińskiej na griill

Kapustę, paprykę i pomidoory pokroić w kostkę, Ogórki pokroić w plastry, jeżeli mają twardą skórę trzeba je wcześnie obrać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać

Do słoika włożyć składniki sosu.Czosnek wcześniej przecisnąć przez praskę. Słoik zakręcić i wymieszać jego zawartość potrząsjąc nim.

Warzywa wyłączyć ze sobą. Jeżeli lubicie żeby warzywa były chrupiące dodajcie sos tuż przed podaniem. Może się okazać że sosu będzie dla was za dużo, nie musicie wlewać całości. Soso w zamknietym słoiku może stać w lodówce kilka tygodni.

sałatka z kapusty pekińskiej na griill

Smacznego :)

Rate this post


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »