Ryba w zalewie octowej

Moja ryba właśnie trafiła do słoików. Teraz już będzie się przeryzała i czekała na odpowieni moment żeby trafić na stół.
Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić na wszystkiego na ostatni moment.
Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Najlepiej przygotować ją co najmniej dwa dni wcześniej.
ok. 1 kg filetów ryby ( u mnie dorsz )
mąka pszenna
jajka
bułka tarta
sól
zalewa :
2 średnie cebule
1 szkl octu
4 szkl wody
5 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki cukru
Filety pokroić na kawałki mniej więcej 5 x 10 cm. Posoli. Obtoczyć najpierw w mące,potem w rozmąconym jajku,a na koniec w bułce. Po czym powtózyć obtoczenie w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzantm oleju do zrumienienia.
Wodę z octem i przyprawami zagotować z dodatkiem pokrojonejw pióra cebulii zostawić na ogniu przez 5 mint. Przestudzić, żeby była letnia.
Rybę ułożyć w słoiku na zmianę z cebulą i zalać zalewą tak, żeby przykryła całość.
Słoiki zakręcić. Całkiem ostudzone przechowuje w lodówce, chociaż wydajemi się, że nic by im się nie stało,gdyby zostały na zewnątrz.
Robiłem i suber na imprezkę.