Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

Moja ryba właśnie trafiła do słoików. Teraz już będzie się przeryzała i czekała  na odpowieni moment żeby trafić na stół.

Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić na wszystkiego na ostatni moment.

Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Najlepiej przygotować ją co najmniej  dwa dni wcześniej.

ok. 1 kg filetów ryby ( u mnie dorsz )

mąka pszenna

jajka

bułka tarta

sól

zalewa :

2 średnie cebule

1 szkl octu

4 szkl wody

5 listków laurowych

10 ziarenek ziela angielskiego

4 łyżki cukru

ryba w zalewie octowej

Filety pokroić na kawałki mniej więcej 5 x 10 cm. Posoli. Obtoczyć najpierw w mące,potem w rozmąconym jajku,a na koniec w bułce. Po czym powtózyć obtoczenie w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzantm oleju do zrumienienia.

Wodę z octem i przyprawami zagotować z dodatkiem pokrojonejw pióra cebulii zostawić na ogniu przez 5 mint. Przestudzić, żeby była letnia.

Rybę ułożyć w słoiku na zmianę z cebulą i zalać zalewą tak, żeby przykryła całość.

Słoiki zakręcić. Całkiem ostudzone przechowuje w lodówce, chociaż wydajemi się, że nic by im się nie stało,gdyby zostały na zewnątrz.

ryba w zalewie octowej

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »