Marynowana ryba słodko - kwaśna
Boże Narodzenie Przekąski Ryby Wielkanoc

Ryba marynowana słodko – kwaśna

Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam rybę w tej słodko – kwaśnej zalewie. Przepis pochodzi z “Jerozolimy” autorstwa Yotoma Ottolenghi i Sami Tamimi, którą już wielokrotnie tutaj polecałam i chyba powinnam zaznaczyć : nikt za jej polecanie mi nie płaci,a książkę sama sobie kupiłam.

Ryba idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia, a dodatkową zachętą może być fakt, że najlepiej jest przygotować ją kilka dni przed podaniem. Więc robimy ją w wolnej chwili, a potem tylko sobie czeka w lodówce na podanie.

Przepis z moimi małymi zmianami.

  • 0,5 kg filetów z białej ryby
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka curry
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2,5 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Marynowana ryba słodko - kwaśna

Rybę pokroić na małe kawałki, posolić, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor na oleju.

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w pióra i kolendrę, smażyć przez 5 minut., mieszając. Dołożyć pokrojoną w paski paprykę i smażyć kolejne 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, curry i pomidory i niepełnąszklankęwody. Dusić jeszcze 10 minut. Dodać ocet, cukier, łyżeczkę soli i pieprz wg uznania. Całość zostawić na ogniu na kolejne 5 minut. Nie zapominając o mieszaniu.

W naczyniu w którym będzie przechowywana ryba układać warstwami rybę i warzywa,zaczynając i kończąć na papryce z cebulą.

Rybę można jeść od razu po wystudzeniu, ale dużo smaczniejsza jest jak sobie trochę poleży w lodówce.

Marynowana ryba słodko - kwaśna

Smacznego :)

Ryba marynowana słodko – kwaśna
Rate this post

One thought on “Ryba marynowana słodko – kwaśna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »