Rolada z boczku

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori.
ok. 1,5 kg surowego boczku bez skóry
słodka papryka
majeranek
suszony czosnek
sól
Boczek posolić i natrzeć dużą ilością majeranku, słodkiej papryki i czosnku. Włożyć do pudełka, lub owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu boczku z lodówki zwinąć go ciasno w rulon, tak żeby powstała rolada. Na koniec owinąć bawełnianą nitką lub jeszcze lepiej włożyć do siatki wędliniarskiej.
Boczek położycć w naczyniu do pieczenia i podlać wodą, tak, żeby pokryła cały spód naczynia. Naczynie przykryć pokrywką lu folią aluminiową.
Piec w 180 °C przez 2,5 godziny.
Smacznego :)