Rolada z boczku

Rolada z boczku

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori.

ok. 1,5 kg surowego boczku bez skóry

słodka papryka

majeranek 

suszony czosnek

sól

Pieczona rolada z boczku

Boczek posolić i natrzeć dużą ilością majeranku, słodkiej papryki i czosnku. Włożyć do pudełka, lub owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu boczku z lodówki zwinąć go ciasno w rulon, tak żeby powstała rolada. Na koniec owinąć bawełnianą nitką lub jeszcze lepiej włożyć do siatki wędliniarskiej.

Boczek położycć w naczyniu do pieczenia i podlać wodą, tak, żeby pokryła cały spód naczynia. Naczynie przykryć pokrywką lu folią aluminiową.

Piec w 180 °C przez 2,5 godziny. 

Pieczona rolada z boczku

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.