Rabarbarowe ciasto z cynamonową kruszonką

Rabarbarowe ciasto z cynamonową kruszonką

Kiedy piec rabarbarowe ciasto jak nie teraz.

W internecie zatrzęsienie przepisów, a i u mnie już rabarbar pojawiał się na blogu, ale zgodnie z zasadą, ze dobrych przepisów nigdy nie za wiele dziś przedstawiam wam kolejny.

Proste w przygotowaniu. Szybko się robi. I do tego pyszne. Czy można chcieć więcej?

ciasto :

2 szkl (320 g ) mąki pszennej

1¼ szkl ( 330 g ) cukru

3 jajka

1 szkl ( 250 g )  jogurtu naturalnego

2 łyżki ( 60 g ) miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

kruszonka:

1 szkl ( 220 g ) cukru

¼ szkl ( 40 g ) mąki pszennej

2 łyżki ( 60 g ) masła

1  łyżeczka cynamonu

dodatkowo :

4 duże łodygi rabarbaru

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka rozbić i ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać porcjami jogurt i masło.

Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i delikatnie wymieszać.

Delikatnie przełożyć na przygotowana blachę.

Rabarbar umyć i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. Połozyć w miarę równo rozkładając na cieście.

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Masło i cukier z cynamomem połączyć i porcjami też w miarę równomiernie rozłożyć na owocach.

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok 45 minut.

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.