Rabarbarowe ciasto z cynamonową kruszonką

Rabarbarowe ciasto z cynamonową kruszonką

Kiedy piec rabarbarowe ciasto jak nie teraz.

W internecie zatrzęsienie przepisów, a i u mnie już rabarbar pojawiał się na blogu, ale zgodnie z zasadą, ze dobrych przepisów nigdy nie za wiele dziś przedstawiam wam kolejny.

Proste w przygotowaniu. Szybko się robi. I do tego pyszne. Czy można chcieć więcej?

ciasto :

2 szkl (320 g ) mąki pszennej

1¼ szkl ( 330 g ) cukru

3 jajka

1 szkl ( 250 g )  jogurtu naturalnego

2 łyżki ( 60 g ) miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

kruszonka:

1 szkl ( 220 g ) cukru

¼ szkl ( 40 g ) mąki pszennej

2 łyżki ( 60 g ) masła

1  łyżeczka cynamonu

dodatkowo :

4 duże łodygi rabarbaru

 

 

 

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka rozbić i ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać porcjami jogurt i masło.

Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Delikatnie przełożyć na przygotowana blachę.

Rabarbar umyć i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. Połozyć w miarę równo rozkładając na cieście.

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Masło i cukier z cynamomem połąćzyć i porcjami też w miarę równomiernie rozłożyć na owocach.

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok 45 minut.

ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Smacznego!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.