Pyszny, mocno czekoladowy tort

Pyszny, mocno czekoladowy tort

Ten tort robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi idealnie.

Jest mocno czekoladowy, smak przeczki świetnie dopełnia smak, a chrupkość migdałów znakomicie dopełnia całość.

Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale dobrą wiadomością jest to, że można ją rozłożyć w czasie.

Tort po przygotowaniu też może postać w lodówce dzień czy dwa i nic mu to nie zaszkodzi. Oczywiście dobrze jest go zanezpieczyć, żeby nie przeszedł innymi zapachami.

spód :

  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g cukru
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 200 g gorzkiej czekolady

biszkopt :

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl ( 75 g ) cukru
  • 1/3 szkl ( 60 g ) maki pszennej
  • 1, 5 łyżki ( 15 g ) kakao

mus czekoladowy :

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) żelatyny
  • datkowo :
  • galaretka lub dżem z czarnej porzeczki
  • owoce do dekoracji
  • ew. galareka owocowa
  • listki miety

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Spód :

Do niedużego garnka wsypać cukier i rozpuścić go. Jeżeli nigdy nie robiliście karmelu podpowiem wam, żebyście pod żadnym pozorem nie mieszali rozpuszczającego się cukru łyżką. Jedyna dozwolowa metoda to porusznie garnkiem. Trzeba też uważać, żeby ogień nie był za duży, bo karmel bardzo łatwo spalić.

Dodać do niego płatki migdałowe, dobrze wymieszać, można juz używać łyżki, ale lepsza będzie silikonowa łopatka.

Po wymieszaniu od razu wyłożyć migdały na papierdo pieczenia, tak aby tworzyły jak najcieńszą warstwę.

Zostawić do zastygnięcia.

Zastygnięty karmel z migdałami pokryszyć na małe grudki.

karmel, migdały w karmelu

Czekoladę rozpuścić , a płatki kukurydziane pokruszyć.

Migdały i płatki kukurydziane dodać do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać.

Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której będziemy robili tort. Odwrócić papier na drugą stronę. Narysowany kontur powinien być tam widoczny.  I rozsmarować na nim masę czekoladową. Nie jest to łatwe i trzeba robić to w miarę szybko. Na szczęście spód nie musi być  idealnie równy.

Zostawić do zastygnięcia.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Biszkopt.:

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać kolejno cukier, żółtka i makę wymieszaną z kakao.

Tortownicę  Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wlać do tortownicy, wyrównac i piec w piekarniku nagrzenym do 180 º C przez 20 minut.

Zostawić w formie do wystygnięcia.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Mus czekoladowy :

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Żelatynę wymieszać z cukrem i rozpuścić w 50 ml gorącej wody.

Śmietanę ubić na sztywno, uważając, żeby nie przebić. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno przestudzoną czekoladę i żelatynę.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Składanie tortu :

Na dno tortownicy położyć czekoladowy spód i posmarować go dżemem lub galaretką z czarnej porzeczki.

Następnie wylać połowę musu. Położyc biszkopt i dodać pozostalą masę.

Wyrównać i wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Dekoracja :

Owoce umyć.

Żeby owoce błyszczały i dłużej zachowały świeżość można je zanurzyć w przestudzonej galaretce, którą należy wcześniej rozpuścić w 300 ml wody.

To samo można zrobićz listakmi mięty.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


6 thoughts on “Pyszny, mocno czekoladowy tort”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.