Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie
Torty

Pyszny, mocno czekoladowy tort

Ten tort robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi idealnie. Jest pyszny i nieskromnie powiem, pięknie się prezentuje.

Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale można ją rozłożyć w czasie, a sam tort spokojnie może postać w lodówce dzień czy dwa i nic mu to nie zaszkodzi. Oczywiście trzeba go zabiezpieczyć, zeby nie przeszedłinnymi zapachami

spód :

  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g cukru
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 200 g gorzkiej czekolady

biszkopt :

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl ( 75 g ) cukru
  • 1/3 szkl ( 60 g ) maki pszennej
  • 1, 5 łyżki ( 15 g ) kakao

mus czekoladowy :

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) żelatyny
  • dodatkowo :
  • galaretka lub dżem z czarnej porzeczki
  • owoce do dekoracji
  • ew. galareka owocowa
  • listki miety

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Przygotowanie tortu zaczynamy od zrobienia spodu.

Do niedużego garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go. Jeżeli nigdy nie robiliście karmelu podpowiem wam, żebyście pod żadnym pozorem nie mieszali rozpuszczającego się cukru łyżką. Jedyna dozwolowa metoda to porusznie garnkiem. Uważajcie też, zeby ogień nie był za duży, bo karmel bardzo łatwo spalić. Dodać do niego płatki migdałowe, dobrze wymieszać, można juz używać łyżki.i Od razu wyłożyć w miarę cienką warstwą na papierdo pieczenia.

karmel, migdały w karmelu

Kiedy karmel będzie stygł, a trwa to bardzo krótko, na parze rozpuścić czekoladę, a płatki kukurydziane pokruszyć.

Karmel z migdalami posiekac na drobne grudki i razem z płatkami kukurydzianym dodać do czekolady. Wymieszać.

Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której będziemy robili tort. Odwrócićna drugą stronę. okrąg powinien być tam widoczny też. I rozsmarowaćczekoladę zpłatkami. Nie jest to łatwe i trzeba robić to w miarę szybko. Na szczęście nie musi być to spód idealny.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Teraz kolej na biszkopt. Zaczynamy o ubicia piany z białek. Kiedy piana jest sztywna, dalej ubijamy dodając po koleji cukier, żółtka i makę.

Przekładamy do tortownicy Ø 24 cm i pieczemy ok 20 minut w 180 º C. Zostawiamy w blaszce do wystygnięcia.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Mus czekoladowy :

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Żelatynę wymieszać z cukrem i rozpuścić w 50 ml gorącej wody.

Śmietanę ubić na sztywno, uważając, zeby nie przebić. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno przestudzoną czekoladę i żelatynę.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Składanie tortu :

Na dno tortownicy kładziemy spód i smarujemy go dżemem lub galaretką z czarnej porzeczki mato wylać połowę musu. Położyc biszkopt i wylożyć pozostalą masę. Wyrównać i wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Dekoracja :

Owoce umyć. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Odstawic do wystygnięcia. Zanurzyć w niej owoce i układaćna torcie. To samo zrobićz listakmi mięty.

Tort podawać schłodzony.

Pyszny tort czekoladowy na chrupiącym spodzie

Smacznego :)

Pyszny, mocno czekoladowy tort
Rate this post

2 thoughts on “Pyszny, mocno czekoladowy tort

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »