pierogi z kaszą i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Lubicie pierogi? Ja bardzo. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło…

 

  • ciasto pierogowe

farsz :

  • 250 g białego sera
  • 1 szkl suchej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

pierogi z kaszą i białym serem

Ciasto zrobić ze swojego ulubionego przepisu. Moje dwa ulubione to te z przepisu na pierogi z jagodami i na pierogi z ziemniakami .

Kaszę ugotować i wystudzić.

pierogi z kaszą i białym serem

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na oleju.

Twaróg pokruszyć, dodać do niego cebulę i kaszę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

pierogi z kaszą i białym serem

Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni ( u mnie to jest po prostu kuchenny blat ), ale jak ktoś ma stolnicę, to jest to świetny pretekst do wykorzystania jej. Wycinać koła, nakładać na nie farsz i dokładnie sklejać pierogi. I tak do wykorzystania farszu i ciasta.

Wkładać do posolonej, gotującej się wody z dodatkiem oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię wystarczą im 3 – 4 minuty i już są gotowe do wyjmowania, a zaraz potem do jedzenia. Pyszne też po odsmażeniu.

pierogi z kaszą i białym serem

Smacznego :)

Rate this post

5 przemyśleń nt. „Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.