Pieczony filet z indyka, pieczona pierś z indyka

Pieczony filet z indyka

Już wam z całą pewnością pisałam, że nie przepadam za mięsem z indyka. Jednak czasami postanawiam dać mu kolejną szansę i z reguły wychodzi dość smaczne danie. Takich dań do powtórzenia mam juz kilka. Dzisiajszy pieczony filet z indyka też z pewnością dołączy do tej listy.

  • ok. 1,5 kg filetu z indyka

marynata :

  • 0,5 szkl soku z pomarańczy
  • 0,5 szkl octu jabłkowego
  • 0,25 szkl sosu sojowego
  • 0,25 szkl oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 lyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku ( posiekane )
  • 1 łyzeczka siekanego chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Pieczony filet z indyka

Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i włożyć doniej mięso. Ja marynując mięso najczęściej robię tow dużej torebce na mrożonki. Iodstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Zamarynowanu filet z indyka przełożyć do naczynia w którym będziecie go piec. Ja dodatkowo położyłam obok warzywa, ale nie jest to konieczne. Takpieczone warzywa mogą niewszystkim smakować, bo przechodzą smakiem marynaty i są lekkokwaśne. Mnie osobiście bardzo to pasuje. Nieobawiajciesięnatomiast,mięso nie jest ani trochę kwaśne.

Piec 1,5 godziny w temperaturze 190 ºC bez żadnego przykrywania.

Powyjęciu z piekarnika,pozwólciemięsu odpocząć 5- 10 minut.

Jeżeli nie zjecie całości od razu,to też dobrze, bo wychodzi z tego przpisu całkiem smaczny filet z indyka do kanapek.

Pieczony filet z indyka

Smacznego :)

 

 

Pieczony filet z indyka
Rate this post

1 thought on “Pieczony filet z indyka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.