szynka pieczona

Peklowanie na mokro szynki do pieczenia

Lubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc wspomagać się piekarnikiem lub szynkowarem.

Przygotowanie domowej wędliny zaczynamy od zapeklowania mięsa. Można to zrobić na sucho lub na mokro. Ja pokażę wam jak to zrobić tą drugą metodą.

Tak wyglądała szynka pieczona po peklowaniu na mokro w poprzednie święta :

szynka pieczona

  • 2 – 2,5 kg szynki ( może być inne mięso wieprzowe )
  • 2 l wody
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 160 g soli peklowej*

peklowanie na mokro

Trzeba zacząć od kupienia ładnego mięsa, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy.

Zagotować wodę z dodatkiem przypraw. Wystudzić.

Mięso włożyć do pojemnika i zalać roztworem. Szynka powinna być cała zakryta. Szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na 5 – 6 dni.

peklowanie na mokro

Po tym czasie możemy ją upiec, zaparzyć czy uwędzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

* ilość peklosoli którą należy dodać do zalewy może się zmieniać w zależności od producenta, dlatego najlepiej użyć proporcji która podana jest na opakowaniu

Peklowanie na mokro szynki do pieczenia
5 (100%) 1 vote

16 przemyśleń nt. „Peklowanie na mokro szynki do pieczenia

  1. Szynka wygląda super. Czy ta konkretna była parzona czy pieczona? Bo ja właśnie swoją pekluje w prawie identycznej zalewie i zastanawiam się co dalej :) Nigdy nie piwklam i nie wiem jak się za to zabrać. Pozdrawiam :)

          1. I ostatnie pytanie :) zasadą 1 kg – 1 godz?. Dziękuje za wskazówki.

  2. Pyszna! Robię podobnie i teraz jeszcze myślę nad kupnem wędzarni :) Ostatnio jednak poczytałam o szkodliwości soli peklowej i chyba nie będę jej dodawać, choć pewnie wędliny nie będą tak ładne… zobaczymy…

    1. Ja już kiedyś przeczytałam o szkodliwości, ale takie wędliny robię w zasadzie dwa razy w roku, więc mam nadzieję, że bardzo nie zaszkodzi. Wędzarnia to super sprawa :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.