Peklowanie na mokro szynki do pieczenia

Peklowanie na mokro szynki do pieczenia

Lubicie szynkę?

Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu.

Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc wspomagać się piekarnikiem lub szynkowarem.

Przygotowanie domowej wędliny zaczynamy od zapeklowania mięsa.

Można to zrobić na sucho lub na mokro. Ja zdecydowanie preferuję tą drugą i właśnie nią dzisiaj się z wami podzielę.

Producenci peklo soli na opakowaniach podają ilość potrzebną na litr wody do peklowania metodą zalewową. Mi zdarza się dać nieco mniej soli niż zalecana ilosć, ale jeszcze nigdy mięso mi się nie zepsuło i zawsze było udane.

Tak wyglądała moja szynka pieczona po peklowaniu na mokro.

szynka pieczona

  • 2 – 2,5 kg szynki ( może być inne mięso wieprzowe )
  • 2 l wody
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g soli  peklowej*

peklowanie na mokro

Trzeba zacząć od kupienia ładnego mięsa, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy.

Zagotować wodę z dodatkiem przypraw. Wystudzić.

Mięso włożyć do pojemnika i zalać roztworem.

Szynka powinna być cała zakryta. Szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na 5 – 6 dni.

Raz dziennie przekładać ją na drugą stronę.

peklowanie na mokro

Po tym czasie możemy ją upiec, zaparzyć czy uwędzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

* Ilość peklosoli którą należy dodać do zalewy może się zmieniać w zależności od producenta. Na tą ilość wody będzie to od 100 nawet do 160g.

Dlatego najlepiej użyć proporcji, która podana jest na opakowaniu.

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

4.1/5 - (12 votes)
5.00 avg. rating (93% score) - 1 vote


18 thoughts on “Peklowanie na mokro szynki do pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.