Słoikowy pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki w słoiku

Ten pasztet nie wymaga wiele pracy. Smakuje wątróbką, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że jest ona głównym składnikiem tego smarowidła. Z podanych proporcji wychodzi nie za duży słoiczek. Osobiście nie lubię wątróbki, ale ten pasztet na kanapce z plastrem dobrego pomidora, to jest coś co jem z przyjemnością.

  • 500 – 700 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • gałązka rozmarynu
  • ok. 100 ml czerwone wino
  • sól
  • masło
  • olej

Słoikowy pasztet z wątróbki

Oczyszczoną wątróbke obsmażyć na oleju i przełożyć ją do innego naczynia.

Cebule obrać pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać do niej  gałazkę rozmarynu, podsmażoną wątróbkę i zalać winem. Całość lekko poddusic do odparowania płynów.

Słoikowy pasztet z wątróbki

Po przestudzeniu przełożyć całość do malaksera, usuwając rozmaryn. Posolić dodać 2 – 3 łyżki miękkiego masła. Zmiksować.

Przelożyć do słoika i całość polać rozpuszczonym masłem. Tak przygotowany pasztet może postać w lodówce kilka dni.

Słoikowy pasztet z wątróbki

Smacznego :)

Pasztet z wątróbki w słoiku
Rate this post

2 thoughts on “Pasztet z wątróbki w słoiku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.