Pasztet z jajek

Pasztet z jajek

Pasztety robi się teraz ze wszystkiego i muszę przyznać, że bardzo podoba ten trend.

Od kiedy pasztet to nie tylko mięso, powstały tony przepisów na pasztety prawie ze wszystkiego.

I u mnie na blogu jest tego trochę, bo nie ma co ukrywać, pasztet nie wymaga jakiejś wprawy kulinarnej, a efekt może być na prawdę super.

Dzisiaj zapraszam was na skromniutki, wiosenny pasztet z jajek.

Niech was nie zmyli jego pozorna prostota.

Moim zdaniem jest bardzo elegancki i z pewnościa bez trudu stawi czoła innym wyrafinowanym potrawom na waszym stole.

  • 10 -12 jajek na twardo
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka musztardy rosyjskiej albo sarebskiej
  • sól

dodatkowo :

  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do wysmarowania formy

pasztet z jajek

Cebulę obrać i pokroić, bez znaczenia jak to zrobicie.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim cebule na złoty kolor. Przestudzić.

Jajka obrać.

Natkę pozbawić grubych łodyk.

W maszynce do mielenia zmielić jajka, cebulę i natkę.

Do masy jajecznej dodać musztardę, surowe jajko i doprawić solą.

Formę 16 x 12 cm wysmarować olejem lub masłem.

Masę włożyć do formy, wyrównać.

Piec w 180ºC przez 30 minut.

Po wystygnięciu wyjąć z formy.

pasztet z jajek

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.