Pączusie czyli małe pączki

Pączusie czyli małe pączki

Czasami w cukierni kupuje dzieciakom garść taki małych pączków. Nie zawsze mam ochotę smażyć je w domu. Bo chociaż takie mini pączki nie są trudne do przygotowania, to nie ma się co oszukiwać, potrzeba na ich zrobienie trochę czasu, no i nie zawsze ma się ochotę na stanie nad garem z tłuszczem.

Czasami jednak biorę się za przygotowanie tych maleństw i zawsze jestem zachwycona. No bo jakie te małe pączki sa pyszne!

Jak to mówi moja siostra : „To jest takie dobro, że aż złoooo.”

3 pełne szkl ( 500 g ) mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

1 szkl ( 250 ml ) mleka

50 g masła

3 żółtka

można dodać łyżeczkę mocnego alkoholu ale nie jest to konieczne

dodatkowo :

woda

cukier puder

pączusie, małe pączki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.

Masło stopić i odstawić do przestudzenia.

Kiedy zaczyn urośnie dodać go do pozostałych składników ciasta i wszystko razem zagnieść. Uformować kule, przełożyć do miski, przykryc i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objetość.

Wyrośnięte ciasto na pączki porcjami rozgniatać na blacie na płat o grubość ok. 5 mm. Wycinac kieliszkiem do wódki lub jak u mnie likieru malutkie kółka.

Brzegi które zostaną łączyć z porcją nowego ciasta, rozłaszczać wycinać pączusie i tak do skończenia ciasta.

Wycięte pączusie przykryć ścierką i zostawić na 15 – 20 minut do podrośnięcie.

W dużym garnku rozgrzać olej lub smalec ( ja czasami łączę smalec z olejem ) do temperatury 175ºC.  Małe pączki smażyć porcjami, obracając w trakcie.

Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do miski wsypać cukier puder i bardzo małymi porcjami dodawać wodę, mieszając aż do uzyskania konsystencji śmietany kremówki. Jeżeli nie chcecie grudek w lukrze to dobrze jest go wcześniej przesiać albo w wersji dla leniwych dodawać do niego gorącą wodę, w obu wersjach dobrze wymieszać.

Pączki zanurzać w lukrze i odkładać najlepiej na kratkę do osuszenia.

Szczelnie zamknięte są pyszne też następnego dnia.

pączusie, małe pączki

Smacznego!

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.