Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączek z dziurką czy jak kto woli oponka drożdżowa to taka moja propozycja dla tych, którym na samą myśl o nadziewaniu pączków robi się  gęsia skórka, a na oponki na serku rodzina już trochę się krzywi.

Śmiało mogę powiedzieć, że w smaku nie ustępują tym tradycyjnym, no może poza tym, żę brakuje w nich nadzienia.

1,5 szkl ( 260 g mąki ) mąki

0,5 szkl ( 125 ml ) mleka

10 g drożdży

2 łyżki cukru

40 g masła

1 jajko

1 łyżka wódki lub spirytusu ( można pominąć )

dadatkowo :

cukier puder

olej lub smalec

woda

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Dróżdże utrzeć z cukrem, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać jajko, mąkę, masło oraz opcjonalnie alkohol i zagnieść elastyczne ciasto.

Uformować z ciasta kule. Przyryć ścierką lub folią spożywczą i odstawic do wyrośnięcia.

Wyrośniete ciasto wyjąc na blat, w razie potrzby lekko posypany mąką. rozciągnąć lub jeżeli wolicie rozwalkować na grubość 1,5 cm.

Wycinać większe kółka szklanką, a dziurki w środku małym kieliczkiem. Oczywiście jeżeli macie odpowiednie foremki możecie ich użyć.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Jeżeli macie termometr to powinno się na nim pokazać temperatura  175°C.

Smażyć po 3 minuty z każdej strony w przypadku oponek. Małe pączki które powstają z ciasta wyciętego ze środka potrzebują mniej czasu.

Wyjmować łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowe, żeby je pozbawić nadmiaru tłuszczu.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Powinien mieć konsystencej śmietany kremówki. Zanurzać w nim przestudzone pączki z jednej strony. I odkładać najlepiej na kratkę, wtedy ładnie ociekną. Jeżeli lubicie mokry lukier można posypać skórką pomarańczową.

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Smacznego!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.