Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączek z dziurką czy jak kto woli oponka drożdżowa to taka moja propozycja dla tych, którym na samą myśl o nadziewaniu pączków robi się  gęsia skórka.

Lubię pączki tradycyjne, ale czasem mam ochotę na jakąś odmianę.

Te oponki są naprawdę świetną propozycją, dla tych którzy lubią drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu, ale myślę, że nie tylko im zasmakują.

1,5 szkl ( 260 g mąki ) mąki

0,5 szkl ( 125 ml ) mleka

10 g drożdży

2 łyżki cukru

40 g masła

1 jajko

1 łyżka wódki lub spirytusu ( można pominąć )

dadatkowo :

cukier puder

olej lub smalec

woda

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Dróżdże utrzeć z cukrem, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać jajko, mąkę, masło oraz opcjonalnie alkohol i zagnieść elastyczne ciasto.

Uformować z ciasta kule. Przyryć ścierką lub folią spożywczą i odstawic do wyrośnięcia.

Wyrośniete ciasto wyjąc na blat, w razie potrzby lekko posypany mąką. rozciągnąć lub jeżeli wolicie rozwalkować na grubość 1,5 cm.

Wycinać większe kółka szklanką, a dziurki w środku małym kieliczkiem. Oczywiście jeżeli macie odpowiednie foremki możecie ich użyć.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Jeżeli macie termometr to powinno się na nim pokazać temperatura  175°C.

Smażyć po 3 minuty z każdej strony w przypadku oponek. Małe pączki które powstają z ciasta wyciętego ze środka potrzebują mniej czasu.

Wyjmować łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowe, żeby je pozbawić nadmiaru tłuszczu.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Powinien mieć konsystencej śmietany kremówki. Zanurzać w nim przestudzone pączki z jednej strony. I odkładać najlepiej na kratkę, wtedy ładnie ociekną. Jeżeli lubicie mokry lukier można posypać skórką pomarańczową.

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.