domowe pączki z dodatkiwm ziemniaków, przepis
Pączki i inne smażone

Pączki z dodatkiem ziemniaków

Dzień przed tłustym czwartkiem, mam dla was kolejny sprawdzony przepis na pączki. Dzień przed ich robieniem ugotujcie więcej ziemniaków. Są fantastycznym dodatkiem do ciasta i sprawiają, że pączki dłużej zachowają świeżość

ciasto :

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szkl mleka
  • 1/3 szkl ( 90 g ) cukru
  • 35 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki ekstrakt waniliowego lub wódki

dodatkowo :

  • marmolada
  • cukier puder
  • olej do smażenia

domowe pączki z dodatkiwm ziemniaków, przepis

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, wlewamy trochę mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i ręcznie lub robotem wyrabiamy elastyczne ciasto.

Formujemy kule, wkładamy z powrotem do miski i zostawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na porcje, w zależności od tego jak duże pączki chcemy uzyskać, ja zawsze robię trochę dużych i trochę mniejszych. Każdą porcje rozpłaszczamy, kładziemy na niej porcje marmolady, zalepaimy tworząc kulę.

domowe pączki z dodatkiwm ziemniaków, przepis

Uformowane pączki kładziemy na opruszonej mąką powierzchnie i zostawiamy do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzać olej. najlepiej by było sprawdzić temperaturę termometrem ( powinna mieć 170- 175 º C ). Ja niestety go nie mam, nagrzewam olej powoli i jakoś zreguły się udaje. Kiedy z jednej strony są już usmażone, przewaracamy je na drugą stronę.

Wyjmować łyżką cedzakową, odsączająć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przedtudzone posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Lukier robię zawsze na oko dolewając do cukru pudru małymi porcjami wodę, aż uzyskam odpowiednią konsystencje.

domowe pączki z dodatkiwm ziemniaków, przepis

Smacznego :)

Pączki z dodatkiem ziemniaków
Rate this post

2 thoughts on “Pączki z dodatkiem ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »