Owsiany chleb śniadaniowy z makiem

Dzisiaj zapraszam na bardzo ciekawy chlebek pieczony w ramach Kwietniowej Piekarni Amber.
Przepis zauważyłam w ostatniej chwili i miałam w domu tylko świeżo dokarmiony zakwas. Ale na szczęście w lodówce czekało jakby specjalnie na tą okazję schowane ciasto, które zostało mi po robieniu pizzy. Schowałam je, żeby użyć jako starteru do jakiegoś pieczywa, więc zostało użyte zgodnie z planem.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia .
W trakcie robienia wyszły też inne braki, bo z braku maku w ziarnach dodałam mak mielony.
Zamiast płatków błyskawicznych użyłam górskich.
Mój bochenek jest zrobiony z podwójnej porcjo skladników.
Słodki starter stał u mnie całą noc, bo tak zdecydowanie łatwiej było mi rozlanować pieczenie chleba.
starter :
- 20 g zakwasu z lodówki
- 20 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g wody
słodki starter :
- cały starter
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 12,5 g wody
- 12,5 g cukru
płatki :
- 25 g płatków górskich
- 50 g mleka
ciasto :
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- cały słodki starter
- 120 – 130 g mleka
- 20 g cukru
- 10 g mleka w proszku
- 10 g maku
- 10 g siemienia lnianego
- 3 g soli
- 25 g masła
dodatkowo :
woda w spryskiwaczu
płatki owsiane
Starter :
Zakwas, mąkę i wodę połączyć ze sobą.
Odstawić na 4 – 5 godzin.
Słodki starter :
Przygotowany wcześniej starter połączyć z mąką, wodą i cukrem. Odstawić na 4 – 5 godzin.
Płatki owsiane :
Płatki górskie zalać ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na noc.
Ciasto chlebowe :
Mąki, cukier, sól, mleko w proszku i ziarna wymieszać.
Do sypkich składników dodać mleko, słodki starter i namoczone płatki owsiane.
Wyrobić ciasto.
Po 5 minutach, nie przerywając wyrabiania dodawać po kawałku masła.
Ciasto wyrabiać do chwili kiedy będzie się ładnie rozciągało, a nie rwało.
Wyrobione ciasto podzielić na pół.
Uformować dwie kule. Przykryć miską lub folią i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie każdą część rozwałkować na prostokąt. Ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku na 3.
Złożone ciasto ponownie rozwałkować.
Zawinąć w rulon.
Formę do chleba wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami.
Rulony chleba spryskac od góry wodą i obtoczyć w płatkach owsianych.
Rulony włożyć do przygotowanej formy kładąć je obok siebie.
Przykryć i odstawić na 4 – 5 godzin do wytrastania.
Piec w 180ºC prze 45 – 50 minut, do zdrązowienia skórki.
W trakcie pieczenia kilka razy spryskać bochenek wodą.
Smacznego!
Chleb znajdziecie też na blogach :
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Piękny chlebek, rumiany i wyrośnięty. Dziękuję za wspólny czas
Smakowicie upieczony chlebek i skorzystam z pomysłu na mak mielony. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Śliczny. U Ciebie podwójna porcja. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w naszej Piekarni.
Piękny czas, cudny chleb, idealny na śniadanie. Do następnego wypieku.
Pyszny chlebek. Szczęśliwie, z podwójnej porcji 😀
Piękny chleb, dzięki wielkie za wspólny czas :) Pozdrawiam serdecznie