Najlepszy pasztet z selera
Boże Narodzenie Warzywa Wegetariańskie Wielkanoc

Najlepszy pasztet z selera

Szukając pomysłow na świąteczne potrawy, gdzieś w internetowych czeluściach w oko wpadł mi pasztet z selera. Przepis nie spodobał mi się jednak na tyle, żeby go wykorzystać. Pomysł, na wykorzystanie selera jako bazy do pasztetu zaczął mnie prześladować i tak powstał właśnie ten przepis. Kiedy dobierałam składniki, gotowałam, smażyłam, mieszałam, miksowa miałam nadzieję, że będzie smacznie. Efekt końcowy przeszedł jednak moje najśmielsze oczekiwania Ten pasztet jest po prostu pyszny Chociaż dopiero co zniknął z mojej lodówki, pojawi się ponownie na Wielkanocnym stole.

Zdjęcia może nie są za piękne,ale nie mogłam się doczekać, żeby spróbować robiłam je jeszcze ciepłamu pasztetowi. Po ostudzeni łatwiej się kroi i nadal świetni się rozsmarowuje.

  • 1 nieduży ( 600 g ) seler
  • 2 szt ( 200 g ) pietruszki
  • 1 średnia ( 200 g ) cebula
  • 1 szklank wywaru warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 sucha kajzerka + woda lub wywar do jej namoczenia
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczka soli
  • olej
  • 0,5 szkl ( 50 g ) orzechów włoskich
  • 0,25 szkl ( 50 g ) rodzynek
  • bułka tarta do wysypania formy

Najlepszy pasztet z selera

Warzywa obrać. Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, wlać wywar i sos sojowy, dodać masło oraz pokrojone ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a płyn wyparuje.

Cebulę pokroić w dowolny sposób. Na patelini rozgrzać olej i zeszklić ją na nim.

Do przestudzonych warzyw dodać namoczoną bułke,lekko ja przedtem odciskając, tak,żeby z niej nic nie kapało, ale, żeby nadal miała w sobie płyn. Dołożyć jajka i przyprawy. Całość zmiksować.

Orzechy posiekać połączyć z rodzynkami i dodać do masy.

Forme keksówkę wysmarować masłem lub olejem, wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę. Pasztet można udekorować orzechami i rodzynkami.

Piec w 180 º C przez ok. godzinę, aż lekko się zrumieni.

Smacznego :)

Najlepszy pasztet z selera
Rate this post

2 thoughts on “Najlepszy pasztet z selera

  1. Agnieszko-niedługo wypróbuję Twój przepis. Po takiej rekomendacji nie może być inaczej. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »