Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. 

Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim zapomniałam. Miodownik który robiłam to były placki miodowe przełożone masą z kaszy mannej.

Niedawno pojawiła się u mnie ogromna ochota na ten smak. Postanowiłam jednak troszeczkę podkręcić dobrze znaną wielu recepturę i nieco zmienić formę. Ciasto które wyszło mogę wam szczerze polecić, bo z pewnością i w waszych domach znajdzie zwolenników.

Do tego miodownik ma jedną zdecydowaną zaletę, jego robienie można rozłożyć w czasie, a przed podaniem musi postać jeden, a najlepiej dwa dni. Idealnie nadaje się więc na wszystkie imprezy, kiedy nie chcemy robić wszystkiego na ostatnią chwilę. 

ciasto : 

3¼ szkl ( 500 g ) mąki pszennej

¾ szkl (120 g ) cukru

kostka ( 200 g ) masła

3 łyżki ( 130 g ) miodu

2 jajka

1 łyżeczka sody

szczypta soli

 masa :

¹/3 szkl ( 80 g ) kaszy mannej

3 szkl ( 750 ml ) mleka

½ szkl ( 120 g ) cukru

kostka ( 200 g ) masła

polewa :

100 g orzechów włoskich

½ kostki ( 100 g ) masła

3 łyżki ( 130 g ) miodu

½ szkl ( 120 g ) cukru

dodatkowo :

słoik powideł śliwkowych

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 76-12-1024x577.jpg

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciasto :

Miód, cukier i masło włożyć do garnak i podgrzać na małym ogniu, tak żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Wystudzić.

Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, sodę i sól. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto podzielić na 4 części.

Każdą część uformować w kulę i rozwałkować na wielkość tortownicy. Placek przełożyć do formy. Piec w 180°C przez 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Powtórzyć to z kolejnymi 3 plackami. 

Upieczone placki, można przechowywać nawet kilka dni zawinięte w ścierkę.

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Masa :

Mleko mieszamy w garnku z kaszą manną i gotujemy mieszając, do chwili aż zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić przykrywając folią tak, żeby dotykała kaszy. Do masy dodać pokrojone w kostkę masło i cukier, Wymieszać do polączenia wszystkich składników.

Składanie :

W tortownicy, w której pieczone były placki na dnie położyć pierwszy placek. Posmarować go jedną trzecią powideł, wylać na to jedną trzecią masy z kaszą manną i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim plackiem i całą operację powtórzyć dw razy. Na górze powinien znaleźć się placek.

Ciasto wstawić do lodówki.

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Polewa:

W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Podgrzewać do czasu kiedy zacznie lekko ciemnieć. Dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać. 

Wylać jeszcze ciepłe na schłodzone ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni.

Wstawić do lodówki.

Ciasto musi postać. Po dniu, dwóch w lodówce miownik jest najlepszy, wszystkie smaki się ze soba mieszają i rozpływają się w ustach.

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami”

  • Ciasto wygląda przepięknie :) Fajnie ze uzywasz orzechy włoskie. Rok temu mialem pelno orzechow z dzialki, a potem wszystko to spleśniało. Niby maja miec dlugie terminy waznosci. Ja nie mam gdzie tego trzymać. Piwnicy nie mam w bloku mieszkam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.