Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Zbliża się Wielkanoc. Pora więc na testowanie świątecznyc wypieków.

Na pierwszy rzut poszedł mazurek chałwowy. Miałam obawy, że będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię. Okazało się jednak, że niepotrzebnie się bałam, mazurek chałwowy wyszedł pyszny. I nawet ja,która za chałwą nie przepadam nie mogłam się mu oprzeć.

spód :

1 szkl ( 175 g ) mąki krupczatki

1 czubata łyżka ( 25 g ) cukru

100 g masła

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

masa chałwowa :

140 g chałwy

80 g białej czekolady

0,5 szkl ( 125 ml ) śmietany kremówki

dodatkowo :

ulubiony dżem lub powidła

ozdoby

Ciasto:
Wszystkie sypkie składniki wysypać na blat lub wsypać do miski, wymieszać. Na górę dać masło i posiekać je mieszając przy okazji z mąką na jak najmniejsze częśći. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kule i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować tak by powstał placek wielkości i kształtu naszej formy. Ja użyłam prostokątnej blaszki do tart z wyjmowanym dnem. Ponownie schłodzić przez najmniej godzinę, aż ciasto stwardnieje, Spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Dla pewności można obciążyć czymś ciasto, ale jeżeli będzie dobrze schłodzone,nie jest to konieczne. Piec ok.25 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.
mazurek chałwowy

Ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu lub powideł, dobrze gdyby były lekko kwaskowe.  

W niedużym garnku podgrzać śmietanę, musi być gorąca, ale nie wolno jej zagotować. Dodać połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę. Moja chałwa miała migdały, stąd widać je w mazurku. Wymieszać, aż się rozpuszczą. Kiedy masa lekko przestygnie wylać ją na ciasto.  

Na końcu udekorować mazurek według uznania.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Mazurek chałwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.