Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Zbliża się Wielkanoc. Pora więc na testowanie świątecznyc wypieków.

Na pierwszy rzut poszedł mazurek chałwowy. Bałam się, że będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię. Mazurek chałwowy wyszedł pyszny. I nawet ja,która za chałwą nie przepadam nie mogłam się mu oprzeć.

spód :

1 szkl ( 175 g ) mąki krupczatki

1 czubata łyżka ( 25 g ) cukru

100 g masła

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

masa chałwowa :

140 g chałwy

80 g białej czekolady

0,5 szkl ( 125 ml ) śmietany kremówki

dodatkowo :

ulubiony dżem lub powidła

ozdoby

Zaczynamy od zagniecienia ciasta. Wszystkie sypkie składniki wysypujemy na blat lub wsypujemy do miski, dodajemy masło i siekamy je. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy tak by powstał placek wielkości i kształtu naszej formy. Ja użyłam prostokątnej blaszki do tart z wyjmowanym dnem. Ponownie chłodzimy co najmniej godzinę, aż ciasto stwardnieje, Spód nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Dla pewności można obciążyć czymś ciasto, ale jeżeli będzie dobrze schłodzone,nie jest to konieczne. Piec ok.25 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.
mazurek chałwowy

Ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu lub powideł, dobrze gdyby były lekko kwaskowe.  

W niedużym garnku podgrzać śmietanę, musibyć gorąca, ale nie wolno jej zagotować. Dodać połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę. Moja chałwa miała migdały, stąd widać je w mazurku. Wymieszać, aż się rozpuszczą. Kiedy masa lekko przestygnie wylać ją na ciasto.  

Na końcu udekorować mazurek według uznania.

Smacznego :)



1 thought on “Mazurek chałwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »