Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Zbliża się Wielkanoc. Czas więc na pomyśleć o świątecznych wypiekach.

A jak wielkanocne wypieki to mazurek.

A jak mazurek, to tym razem zapraszam na mazurek chałwowy.

Zabierając się za pieczenie, miałam obawy czy nie będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię. Okazało się jednak, że niepotrzebnie się bałam, mazurek chałwowy wyszedł pyszny. I nawet ja,która za chałwą nie przepadam nie mogłam się mu oprzeć.

spód :

1 szkl ( 175 g ) mąki krupczatki

1 czubata łyżka ( 25 g ) cukru

100 g masła

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

masa chałwowa :

140 g chałwy

80 g białej czekolady

0,5 szkl ( 125 ml ) śmietany kremówki

dodatkowo :

ulubiony dżem lub powidła

ozdoby

Ciasto:
Mąkę wymieszaną z cukrem wysypać na blat lub wsypać do miski, wymieszać. Na górę dać masło i posiekać je na jak najmniejsze częśći, mieszając przy okazji z mąką.
Dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść.
Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować tak by powstał placek wielkości i kształtu naszej formy. Ja użyłam prostokątnej blaszki do tart 34 x 13 cm z wyjmowanym dnem.
Formę wyłożoną ciastem schłodzić przez najmniej godzinę, aż ciasto stwardnieje.
Spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Dla pewności można obciążyć czymś ciasto, ale jeżeli będzie dobrze schłodzone,nie jest to konieczne.
Piec ok.25 minut do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.
mazurek chałwowy

Ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu lub powideł, dobrze gdyby były lekko kwaskowe.  

W niedużym garnku podgrzać śmietanę, musi być gorąca, ale nie wolno jej zagotować. Dodać połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę. na jak najmniejsze części. Wymieszać wszystko do rozpuszczenia.

Moja chałwa miała migdały, stąd widać je w mazurku.

Kiedy masa lekko przestygnie wylać ją na ciasto.  

Na końcu udekorować mazurek według uznania.

mazurek chałwowy

Mazurek z formy wyjąc przed podaniem. Moim zdaniem tak łatwiej go przechowywać i ustrzec przed zniszczeniem.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (95% score) - 1 vote


2 thoughts on “Mazurek chałwowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.