Leniwe

Leniwe

Dzisiaj klasyka. Danie które dobrze pamiętam z dzieciństwa, jednak nie umiem napisać kiedy ostatnio robiłam je w mojej kuchni. Kiedy w sklepie wpadł mi w oko ładny biały ser. Kupiłam go i od razu pomyślałam o leniwych. Takich z bułką tartą i masłem. A jak pomyślałam, to już nie było wyjścia i musiałam je zrobić.

600 – 700 g białego sera

1 niepełna szkl, ( 150 g ) mąki pszennej

2 jajka

dodatkowo:

bułka tarta

masło

cukier

Twaróg rozdrobnić. Ja po prostu przepuszczam go przez maszynke do mielenia mięsa. Dodać mąkę i jajka,wszystko razem połączyć. Podzielić na 4 części. Z każdej porcji uformować wałek o średnicy ok. 3 -4 cm. Odkrawać kawałki pod kątem tak,żeby powstały romby.

Zagotować wodę w garnku, lekko osolić. Wkładać kopytka porcjami. Wyjmować łyżką cedzakową minutę po wypłynięciu.

Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i posypane cukrem.

Smacznego )



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »