Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem

Te paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie. Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam.
ciasto :
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szkl ( 240 g ) gęstej śmietany
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz :
- 600 g ugotowanego mięsa
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
dodatkowo :
- jajko rozbełtane z lyżką mleka
- sezam
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Cebule obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju.
Kapustę ugotować i odcedzić.
Kiedy wszystko wystygnie, zmielić razem maszynką do mielenia. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Teraz ciasto.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Dodać żółtka i jajka oraz masło, dosypać pozostałe składniki ciasta. Z całości wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o krótszym boku ok.10 cm. Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku kłaść farsz, tak, żeby utworzył wałek Owinąć farsz ciastem. Powstałe w ten sposub wałki kroić pod kątem jak kopytka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 180 º C przez ok. 30 minut do zrumienienia.
Z podanej porcji w zależności od wielkości wychodzi 40 – 50 pasztecików.
Smacznego :)
Uwielbiam paszteciki :) Do barszczu idealne :)
paszteciki wyglądają pięknie. Podobne do tych, które robiła moja mama. Pozdrawiam serdecznie
Na święta wręcz idealne :D
Coś dla mnie xd
Idealne na imprezę. Właśnie szukałam czegoś co można szybko zrobić i będzie smaczne.