Kruche ciasto z rabarbarem i waniliową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i waniliową pianką

Lubcie rabarbar ? Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Na szczęście ma on też dużą grupę swoich miłośników, którzy tylko czekają kiedy się pojawi. A jak już się pojawi, to trzeba korzystać, bo sezon nie trwa zbyt długo.

Kruche ciasto idealnie łączy się z rabarbarem i waniliową pianką, która na wierzchu między kawałkami kruszonki zamienia się w chrupiącą bezę.

Myślę, że tym ciastem można podjąć próbę przekonania nieprzekonanych, że ten rabarbar to jednak może być smaczny.

ciasto :

2 pełne szkl ( 400 g ) mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )

3 łyżki ( 45 g ) cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g masła

4 żółtka

pianka :

4 białka

¾ szkl ( 170 g ) cukru

1 duże op. ( 64 g ) budyniu waniliowego bez cukru

niepełne ½ szkl ( 100 ml ) oleju

dodatkowo :

ok ½ kg rabarbaru

Ciasto :Wszystkie sypkie składniki wymieszać na blacie lub w dużej misce. Dodać masło i dokładnie je posiekać przy okazji mieszając z mąką. Na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części. Mniej więcej ²/3 i ¹/3. Większą część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy 25 x 35 cm.

Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na spodzie.

Piana :

Białka ubić, kiedy piana zgęsnieje dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać budyń i powoli wlać olej. Cały czas mieszając.

Pianę wyłożyć na rabarbar, a na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.

Piec w 180°C przez ok. 50 minut, do czasu kiedy góra ładnie się zrumieni.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Kruche ciasto z rabarbarem i waniliową pianką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.