kopytka z dynią

Kopytka z dodatkiem dyni

W zamrażalniku zostało mi kilka paczek dyniowego pure z pieczonej dyni. Idzie wiosna, więc postanowiłam się ich pozbyć. Pomyślałam o dodaniu go do zimniaków i tak postwały dyniowe kopytka. Moim zdaniem bardzo udane połaczenia. Dodatkowym walorem jest ich słoneczny wygląd, szczególnie cenny w pochmurne, deszczowe dni.

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g pure z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 2 szkl ( 300 g ) mąki pszennej
  • 2 łyżki ( 50 g ) mąki ziemniaczanej

kopytka z dynią

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę, jeżeli pure z dyni jest słabo rozdrobnione, je tez można zmielić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Potem dzielić je na części, z każdej formować wałek. W razie potrzeby podsypując mąką.Kroić je na kawałki.

Gotować porcjami w osolonej wodzie.Uważając, zeby woda za bardzo nie bulgotała.

Wyjmować łyżką cedzakową lub sitkiem. Można jeść od razu po ugotowaniu lub po podsmażeniu. W obu wersjach kopytka są pyszne.

kopytka z dynią

Smacznego :)

Kopytka z dodatkiem dyni
5 (100%) 1 vote

1 thought on “Kopytka z dodatkiem dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.