pączki domowe przepis

Pączki tradycyjne – najlepsze

Lubicie pączki ? Ja czasami mam na nie dużą ochotę. Wtedy jeżeli tylko czas mi na to pozwoli robię je w domu. Nie będę ukrywać z takimi domowymi pączkami jest trochę pracy, ale to jak potem smakują wynagrodzi z całą pewnością trud włożony w ich przygotowanie.

Dzisiaj zapraszam was na pączki tradycyjne, tak jak kiedyś, robione z dużej ilości jajek.

ciasto :

  • 750 g maki
  • 60 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 duże jajka
  • 8 dużych żółtek
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • gęsty dżem lub marmolada
  • tłuszcz do smażenia

Pyszne pączki domowe

Zaczynam od przygotowania ciasta.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szkl mleka,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Formować kule. Jeżeli chcemy nadziać pączki przed smażeniem, szczególnie tym, którzy nie mają duzej wprawy w ich nadziewanie polecam użycia do tego twardej marmolady.

pączki domowe przepis pączki domowe przepis pączki domowe przepis pączki domowe przepis

 

Można też smażyć pączki bez nadzienia i nadziewać je potem za pomocą specjalnej końcówki do szprycy czy rękawa cukierniczego.

Smażyć na rozgrzanym oleju. Pilnując oleju, żeby nie był za gorący. niestety nie mam termometra i nie wiem dokładnie jaka to jest temperatura. Jeżeli będzie za wysoka pączki szybko spalą się z wierzchu, a w środku będą surowa, w za niskiej wchłoną dużo tłuszczu i będą niesmaczne.

Pączki można też nadziać przed smażeniem, najlepiej wtedy użyć do nadziewania twardej marmolady. Łatwo będzie wtedy zakleic ciasto i nic wam nie będzie wypływać.

Po wystudzeniu pączki polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

I jeść ze smakiem.

pączki domowe przepis

Smacznego :)

Rate this post

25 przemyśleń nt. „Pączki tradycyjne – najlepsze

  1. Domowych pączków u mnie w tym roku nie było, bo robiłam faworki i też z dużą ilością żółtek. Dlatego chętnie bym zjadła tego pączka ze zdjęcia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.