kasza jaglana z pieczonymi truskawkami

Kasza jaglana z pieczonymi truskawkami

Bardzo prosty i smaczny pomysł na śniadanie. Można je zjeść w domu i zabrać dopracy czy szkoły.

Przygotowane dzień wcześniej nie traci na smaku, a do tego ma super moc.

Z podanych proporcji wychodzą dwie mniejsze lub jedna naprawdę duża porcja.

  • 0,5 szkl kaszy jaglanej
  • 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • truskawki

kasza jaglana z pieczonymi truskawkami

Truskawki umyć, obrać i w zależności od wielkości zostawić całe lub przekroić na pół. Ułożyć w naczniu do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 º C.

Kaszę jaglaną dwukrotnie zalać szklanką wrządku i każdorazowo odcedzić. Przesypać do garnaka, zalać szklanką zimnej wody i ugotować. Ja kiedy woda jest już prawie wchłonięta, zdejmuję garnek z ognia, przykrywam i pozwalam kaszy dojść. Zawsze wychodzi sypka.

W naczyniu układamy kasze, jogurt miód i na wierzch kładziemy truskawki, razem z sokiem który powstał przy pieczeniu.

Jeżeli upiekliście za dużo owoców, przełóżcie je do słoika i wstawcie do lodówki. Możecie je wykorzystaćjako dodatek np. do makaronu czy ryżu, płatków owsianych, albo lodów.

Danie smaczne jest i na zimno i na ciepło, więc sami wybierzcie waszą ulubioną wersje.

kasza jaglana z pieczonymi truskawkami

Smacznego :)

Kasza jaglana z pieczonymi truskawkami
Rate this post

8 thoughts on “Kasza jaglana z pieczonymi truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.