Jagodzianki jogurtowe

Jagodzianki jogurtowe
Wczoraj przywiozłyśmy z córką z lasu łubiankę jagód.
Już zbierając wiedziałam, że z części na pewno będą jagodzianki.
I nic, że żar się z nieba leje. Jagodzianki po jagodobraniu muszą być. A te parę stopni w mieszkaniu więcej, no cóż trzeba będzie wytrzymać.
Ten przepis polecam, bo bardzo łatwo sie pracuje z ciastem. nic się nie klei do rąk, a jednocześnie bardzo łatwo formuje się z niego bułeczki.
1 kg mąki pszennej ( 450 lub 500)
6 dużych jaj + jedno do smarowania
350 g jogurtu naturalnego
50 g drożdży świeżych
½ szkl ( 130 g ) cukru
1 łyżka octu jabłkowego
1 szkl ( 215 g ) oleju
Dodatkowo :
jagody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier ( opcjonalnie, zależy od kwaśności jagód )

jagodzianki

Do misy miksera wlać jogurt, olej i ocet, dodać jajka, pokryszone drożdże, posypać cukrem, wsypać mąkę.
Ciasto wyrobić hakiem, można oczywiście zrobić to też ręcznie.
Przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki tej samej wielkości. Mi z tej porcji ciasta wyszło 18 jagodzianek.
Jagody wymieszać z mąką i cukrem.
Kawałki ciasta spłaszczać, na środek kłaść jagody, zakleić formując podłużną bułeczkę.
Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość.
Odstawić jeszcze na 20 -30 minut, żeby trochę podrosły.
Przed pieczeniem można je posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Piec do lekkiego zbrżaowienia w 180°C przez ok. 30 minut.
Po przestudzeniu można jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
jagodziank
Smacznego!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.