Jagodzianki jogurtowe

Jagodzianki jogurtowe
Wczoraj przywiozłyśmy z córką z lasu łubiankę jagód.
Już zbierając wiedziałam, że z części na pewno będą jagodzianki.
I nic, że żar się z nieba leje. Jagodzianki po jagodobraniu muszą być. A te parę stopni w mieszkaniu więcej, no cóż trzeba będzie wytrzymać.
Ten przepis polecam, bo bardzo łatwo sie pracuje z ciastem. nic się nie klei do rąk, a jednocześnie bardzo łatwo formuje się z niego bułeczki.
1 kg mąki pszennej ( 450 lub 500)
6 dużych jaj + jedno do smarowania
350 g jogurtu naturalnego
50 g drożdży świeżych
½ szkl ( 130 g ) cukru
1 łyżka octu jabłkowego
1 szkl ( 215 g ) oleju
Dodatkowo :
jagody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier ( opcjonalnie, zależy od kwaśności jagód )

jagodzianki

Do misy miksera wlać jogurt, olej i ocet, dodać jajka, pokryszone drożdże, posypać cukrem, wsypać mąkę.
Ciasto wyrobić hakiem, można oczywiście zrobić to też ręcznie.
Przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki tej samej wielkości. Mi z tej porcji ciasta wyszło 18 jagodzianek.
Jagody wymieszać z mąką i cukrem.
Kawałki ciasta spłaszczać, na środek kłaść jagody, zakleić formując podłużną bułeczkę.
Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość.
Odstawić jeszcze na 20 -30 minut, żeby trochę podrosły.
Przed pieczeniem można je posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Piec do lekkiego zbrżaowienia w 180°C przez ok. 30 minut.
Po przestudzeniu można jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
jagodziank
Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Jagodzianki jogurtowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.