Irlandzki keks świąteczny

Tradycyjny angielski keks czyli pudding cake wymaga bardzo dużo zachodu i na jego przygotowanie potrzebne jest sporo czasu. Dla wszystkich którzy lubia orginał, ale nie za bardzo lubią takie długo trwające zabawy w kuchni ma świetną alternatywe : irlandzki keks.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej serii The Australian Women’s Weekly, z książki Christmas cooking, którą razem z innymi super książkami przywiozła dla mnie moja kochana szwagierka.
Zapraszam was na Irish pudding cake!
1 ½ szkl (250 g ) suszonych daktyli bez pestek
1 ¹/3 szkl ( 200 g ) suszonych śliwek bez pestek
1 ½ szkl (250 g ) rodzynek
1 szkl ( 150 g ) suszonej żurawiny
¾ szkl ( 125 g ) sułtanek
1 ½ szkl ( 375 ml ) irlandzkiej whiskey
1 ¼ szkl ( 275 g ) brązowego cukru
185 g miękkiego masła
3 jajka
½ szkl ( 50 g ) mielonych orzechów laskowych
1 ½ szkl ( 225 g ) mąki pszennej
1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki sody
Daktyke i suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe bakalie i zalać szklanką whiskey, wymieszać, przykryć folią i odstawić na noc.
Tortownice Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pozostałe pół szklanki whiskey wymieszać w małym garnku z cukrem, mieszajć doprowadzić syrop do wrzenia. Odstawić na 20 minut do schłodzenia.
W czasie kiedy syrop się gotuje, utrzeć masło z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do powstałej masy dodać namoczone bakalie posypane mielonymi orzechami, pozostałe suche składniki, pół szklanki schłodzonego syrop i wszystko razem wymieszać.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec w 120°C przez 3 i pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika postarować je pozostałym syropem. Przykryć folią aluminiową i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego!