Irlandzki keks świąteczny

Irlandzki keks świąteczny

Tradycyjny angielski keks czyli pudding cake wymaga bardzo dużo zachodu i na jego przygotowanie potrzebne jest sporo czasu. Dla wszystkich którzy lubia orginał, ale nie za bardzo lubią takie długo trwające zabawy w kuchni ma świetną alternatywe : irlandzki keks.

Przepis pochodzi z mojej ulubionej serii The Australian Women’s Weekly, z książki Christmas cooking, którą razem z innymi super książkami przywiozła dla mnie moja kochana szwagierka.

Zapraszam was na Irish pudding cake!

1 ½ szkl (250 g ) suszonych daktyli bez pestek

1 ¹/3 szkl ( 200 g ) suszonych śliwek bez pestek

1 ½ szkl (250 g ) rodzynek

1 szkl ( 150 g ) suszonej żurawiny

¾ szkl ( 125 g ) sułtanek

1 ½ szkl ( 375 ml ) irlandzkiej whiskey

1 ¼ szkl ( 275 g ) brązowego cukru

185 g miękkiego masła

3 jajka

½ szkl ( 50 g ) mielonych orzechów laskowych

1 ½ szkl ( 225 g ) mąki pszennej

1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki sody

irlandzki keks świąteczny, irish pudding cake

Daktyke i suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe bakalie i zalać szklanką whiskey, wymieszać, przykryć folią i odstawić na noc.

Tortownice Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Pozostałe pół szklanki whiskey wymieszać w małym garnku z cukrem, mieszajć doprowadzić syrop do wrzenia. Odstawić na 20 minut do schłodzenia.

W czasie kiedy syrop się gotuje, utrzeć masło z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do powstałej masy dodać namoczone bakalie posypane mielonymi orzechami, pozostałe suche składniki, pół szklanki schłodzonego syrop i wszystko razem wymieszać.

Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec w  120°C przez 3 i pół godziny.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika postarować je pozostałym syropem. Przykryć folią aluminiową i zostawić do wystygnięcia.

irlandzki keks świąteczny, irish pudding cake

Smacznego!

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.