Hot dogi w preclowej bułce

Hot dogi w preclowej bułce

Lubicie hot – dogi? Jeżeli tak tok oniecznie musicie spróbować ich w preclowym wydaniu.

Parówki w preclowym cieście mogą was bardzo przyjemnie zaskoczyc i stać  się waszym ulubionym dniem, która świetnie też sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach.

ciasto :

3 szkl (480 g )  mąki pszennej

1 szkl ( 250 ml ) wody

3 łyżki ( 75 g ) miękkiego masła

10 g drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

dodatkowo:

12 parówek

2 łyżki sody

 

do smarowania :

2 łyżki ( 50 g ) stopionego masła

hot dogi w preclowej odsłonie

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i do środka wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i zalać wodą. Odstawić na około 10 minut, do czasu aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana.

Do miski dodać sól i miękkie masło, zagnieść razem na gładką masę. Można to zrobić ręcznie albo robotem.

Miskę przykryć szczelnie folią i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i w razie potrzeby podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej 0,5 cm. Pokroić na 12 pasków. Ja do tego używam noża do pizzy.

Parówki jeśli trzeba wyjąć z osłonek, w razie potrzeby osuszyć ręcznikiem papierowym.

Tak przygotowane parówki owinąć ciastem.

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W dużym garnku zagrzać wodę z sodą. Po zagotowaniu, zmniejszyć moc, tak żeby woda była spokojna i partiami wkładać wyrośnięte hot dogi. Gotować minutę, po 30 sekundach obrócić.

Obgotowane bułki układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozpuszczonym masłem.

Piec w 190 °C prze około 30 minut, aż uzyskamy złoty kolor.

hot dogi w preclowej odsłonie

Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Hot dogi w preclowej bułce”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.