grochówka

Grochówka

W sklepie zabaczyłam  żeberka wędzone i od razu pomyślałam o grochówce. Pani pomogła mi wybrać najładniejsze, dokupiłam to co potrzebne do ugotowania zupy i w domu zabrałam się do pracy.

ok. 500 g wędzonych żeberek

włoszczyzna

500 g łuskanego żółtego grochu

cebula

4 – 5 ziemniaków

kilka ząbków czosnku

majeranek

sól

olej do smażenia

 

grochówka

Włoszczyzne obrać, włożyć do garnka z żeberkami i ugotować wywar. Odcedzić.

Cebulę pokroić i obsmażyć na oleju.

Do wywaru dodac groch, gotować aż trochę zmięknie.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do grochu w razie potrzeby dolewając wody.

Marchewkę która została z wywaru pokroić w kostkę i dodać do zupy.

grochówka

Czosnek obrać, część ząbów lekko zgnieść, reszte pokroić w plastry i razem dodać do zupy. Doprawić dużą ilością majeranku i solą. Gotować aż ziemniaki zmiękną, a groch się leko rozgotuje.

W razie potrzeby dolewać wodę i nią regulować gęstość zupy.

Podawać z kawałkami żeberek.

grochówka

Smacznego :)

 

Grochówka
Rate this post

7 thoughts on “Grochówka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.