grochówka

Grochówka

W sklepie zabaczyłam  żeberka wędzone i od razu pomyślałam o grochówce. Pani pomogła mi wybrać najładniejsze, dokupiłam to co potrzebne do ugotowania zupy i w domu zabrałam się do pracy.

Jak ja lubię zupę grochową!

  • ok. 500 g wędzonych żeberek
  • włoszczyzna
  • 500 g łuskanego żółtego grochu
  • cebula
  • 4 – 5 ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól
  • olej do smażenia

grochówka

Włoszczyzne obrać, włożyć do garnka z żeberkami i ugotować wywar. Odcedzić.

Cebulę obrać,  pokroić i obsmażyć na oleju.

Do wywaru dodac groch, gotować aż trochę zmięknie.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do grochu w razie potrzeby dolewając wody.

Marchewkę która została z wywaru pokroić w kostkę i dodać do zupy.

grochówka

Czosnek obrać, część ząbów lekko zgnieść, reszte pokroić w plastry i razem dodać do zupy. Doprawić dużą ilością majeranku i solą. Gotować aż ziemniaki zmiękną, a groch się leko rozgotuje.

Jeżeli grochówka robi się za gęsta w czasie gotowania dolejcie wodę i nią regulujcie gęstość.

Podawać z kawałkami żeberek.

grochówka

Smacznego :)

Grochówka
Rate this post

7 thoughts on “Grochówka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.