Dynia pieczona z fetą i żurawiną

Pieczona dynia zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią. Dodanie do niej fety i żurawiny jest bardzo dobrym pomysłem. Danie jest bardzo proste i można je szybko przygotować.
Dodatkowo zależnie od potrzeb można taką dynie jeść na ciepło, albo na zimno jako sałatkę.
mała dynia hokkaido lub kawałek innej dyni ( ok. 1 kg )
200 g sera feta
4 łyżki oleju + do wysmarowania formy
1 łyżka ocetu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
garść suszonej żurawiny
Dynie umyć, obrać i oczyścić z pestek i farfocli. Przy dyni hokkaido można pominąć obieranie. Pokroić w kostkę i przełożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez 25 – 30 minut.
Olej wymieszać z octem i miodem. Podpieczoną dynie skropić tak przygotowanym sosem, posypać pokruszoną fetą, na koniec położyć żurawinę.
Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Smacznego :)