Dynia pieczona z fetą i żurawiną

Dynia pieczona z fetą i żurawiną

Pieczona dynia zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią. Dodanie do niej fety i żurawiny jest bardzo dobrym pomysłem. Danie jest bardzo proste i można je szybko przygotować.

Dodatkowo zależnie od potrzeb można taką dynie jeść na ciepło, albo na zimno jako sałatkę.

mała dynia hokkaido lub kawałek innej dyni ( ok. 1 kg )

200 g sera feta

4 łyżki oleju + do wysmarowania formy

1 łyżka ocetu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

garść suszonej żurawiny

dynia pieczona z fetą i żurawiną

Dynie umyć, obrać i oczyścić z pestek i farfocli. Przy dyni hokkaido można pominąć obieranie. Pokroić w kostkę i przełożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez 25 – 30 minut.

Olej wymieszać z octem i miodem.  Podpieczoną dynie skropić tak przygotowanym sosem, posypać pokruszoną fetą, na koniec położyć żurawinę.

Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

dynia pieczona z fetą i żurawiną

Smacznego :)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.