Granola z orzechami - chrupiąca i pyszna

Domowa granola z orzechami

Taka domowa granola z orzechami to świetny pomysła na dobry początek dnia. Już od początku jej robienia w domu unosi się niesamowity zapach, który sprawia, że nie można się doczekać kiedy bedzie gotowa i kiedy wreszcie można będzie ją zjeść. Powinnam chyba jeszcze napisać, że granola do końca pozostaje chrupka, dla mnie to ogromna jej zaleta :)

  • 2,5 szkl ( 300 g ) płatków owsianych (oznaczone bezglutenowe dla bezglutenowców )
  • 0,5 szkl ( 60 g )orzechów włoskich
  • 0,5 szkl ( 50 g ) płatków migdałowych
  • 0,25 szkl ( 35 g ) orzechów pekan
  • 0,5 szkl ( 160 g ) syropu klonowego
  • 2 łyżki ( 55 g ) oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Granola z orzechami - chrupiąca i pyszna

W garnku, który potem pomieści wszystkie składniki rozpuścić olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego.

Dodać cynamon, płatki owsiane, posiekane orzechy i płatki migdałów. Dokładnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać mieszankę z płatkami i rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni.

Piec w 150 º C przez 50 minut, od czasu do czasu lekko mieszając.

Po wystudzeniu, wsypać do szczelnego pudełka lub słoika.

Zjadać ze smakiem.

Granola z orzechami - chrupiąca i pyszna

Smacznego :)

Domowa granola z orzechami
5 (100%) 2 votes

15 przemyśleń nt. „Domowa granola z orzechami

  1. Uwielbiam granolę i zawsze mam zrobiony zapas, samo zdrowie :)
    Takiej wersji z olejem kokosowym i syropem klonowym jeszcze nie robiłam, z przyjemnością spróbuję :)
    Pozdrawiam, Agness :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.