Domowa chałka najlepsza

Domowa chałka

Czasami mam ogromną ochotę na chałkę i wtedy nie ma innego wyjścia jak zakasać rękawy i ją upiec. Gdybym piekła tylko dla siebie do ciasta dodałabym skórkę pomarańczową, ale że wtedy nikt poza mną by się nie skusił, to muszę z niej zrezygnować. Na szczęście chałka nie traci przez to na smaku i znika bardzp szybko. Tutaj w wersji z płatkami migdaowymi, ale można ją też zrobić nardziej tradycyjnie z kruszonką.

  • 500 g mąk
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 szkl ( 240 ml ) mleka
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • jajko wymieszane z łyżką mleka do smarowania
  • płatki migdałowe

Domowa chałka najlepsza

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Nie robię zaczynu, ale jeżeli się boicie możecie najpierw utrzeć drożdże z cukrem, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać, poczekać aż urośnie i dopiero wtedy połączyć z resztą składników.

 

Domowa chałka najlepsza

Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość podzielić je na 3 części, z każdego zrobić wałek. Połączyć ze sobą końcówki z jednej strony i zapleść warkocz.

Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Na koniec chałkę posmarować jajkiem z mlekiem i posypać płatkami migdałów.

Piec w 180 º C przez ok. 50 minut.

Domowa chałka najlepsza

Smacznego :)

Rate this post

2 przemyślenia nt. „Domowa chałka

  1. Agnieszko-chałka wygląda pięknie. Aromat skórki pomarańczowej z pewnością by się przydał ;D My lubimy…Poza tym t każdą chałkę zjemy. Pozdrawiamy MiP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.