Ciasto dyniowe z orzechami pekan

Za oknem pogoda jeszcze letnia, ale wielkimi krokami zbliża się jesień. Zapraszam więc was na pełne słońca i smaku jesienne ciasto dyniowe przełożone wartswą z orzechami pekan.
Wiem, że ciasta z warzywami cieszą się coraz większą popularnością, Wielu z was nie będzie trzeba namawiać na wykorzystanie tego przepisu, ale chciałabym zachęcić tych nieprzekonanych, zobaczcie jak to ciasto się do was uśmiecha! Wypróbujcie ten przepis i dajcie znac jak wam wyszło i smakowało.
ciasto :
2 szklanki (250 g) mąki pszennej tortowej
¼ szkl (50 gramów) jasnego cukru trzcinowego
½ szkl (100 g ) białego cukru
1 szkl (240 g ) pure z dyni
½ szkl ( 125 ml, 100 g ) oleju roślinnego
½ szkl (115 g ) jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
nadzienie :
½ szkl (100 g) jasnego cukru trzcinowego
¼ szkl (35 g) mąki pszennej
½ szkl (60 g) drobno posiekanych orzechów pekan
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki (45 g) masła
likier:
½ szkl cukru pudru
ok. 1 łyżka ciepłej wody
Pure z dyni, które można zastąpić kawałkami pieczonej dyni zmiksować z jogurtem, olejem i jajkami.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i przyprawami.
Łączymy wszystko ze sobą.
W osobnej misce przygotowujemy nadzienie mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno, wyrównujemy. Wysypujemy na nie nadzienie i na wierzch wykładamy pozostałe ciasto. Nie jest ono łatwe do rozsmarowania więc proponuje kłaść je małymi porcjami, jedna koło drugiej.
Piec w 180°C przez om. 45 minut, do lekkiego zrumienienia.
Lukier przygotowujemy dodając wodę do cukru pudry. Powinien mieć konsystencje lejącej śmietany. Przy czym zaznaczam, że jeżeli nie lubicie słodkich ciast możecie go pominąć.

Cudowne ciasto, same dobre skladniki i jaki piekny kolorek! Pycha :)
Zostałam fanką ciasta dyniowego!