Ciasto dyniowe z orzechami pekan

Za oknem pogoda jeszcze letnia, ale wielkimi krokami zbliża się jesień. Zapraszam więc was na pełne słońca i smaku, jesienne ciasto dyniowe, przełożone wartswą aromatycznymi przyprawami i orzechami pekan.
Ciasta z warzywami cieszą się coraz większą popularnością i nie jest to tylko moda. Wielu z was nie będzie trzeba namawiać na wykorzystanie tego przepisu, ale chciałabym zachęcić tych nieprzekonanych, zobaczcie jak to ciasto się do was uśmiecha! Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak wam wyszło i smakowało.
ciasto :
2 szklanki (250 g) mąki pszennej tortowej
¼ szkl (50 gramów) jasnego cukru trzcinowego
½ szkl (100 g ) białego cukru
1 szkl (240 g ) pure z dyni
½ szkl ( 125 ml, 100 g ) oleju roślinnego
½ szkl (115 g ) jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
nadzienie :
½ szkl (100 g) jasnego cukru trzcinowego
¼ szkl (35 g) mąki pszennej
½ szkl (60 g) drobno posiekanych orzechów pekan
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki (45 g) zimnego masła
lukier:
½ szkl cukru pudru
ok. 1 łyżka ciepłej wody
Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia, cukrami i przyprawami.
Jajka romieszać z jogurtem i razem z olejem dodać do sychych składników ciasta. Wymieszać.
W osobnej misce przygotować nadzienie, mieszając ze sobą mąkę, przyprawy, cukier i posiekane masło oraz posiekane orzechy pekan. Powinno mieć strukturę kruszonki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na dno, wyrównać. Wysypujemy na nie nadzienie i na wierzch wykładamy pozostałe ciasto. Nie jest ono łatwe do rozsmarowania więc proponuje kłaść je małymi porcjami, jedna koło drugiej.
Piec w 180°C przez om. 45 minut, do lekkiego zrumienienia.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z wodę. Powinien mieć konsystencje lejącej śmietany. Polać nim ciasto.
Jeżeli nie lubicie słodkich ciast możecie go pominąć.

*Pure z dyni, można zastąpić kawałkami pieczonej. Wystarczy je zmiksować z jogurtem, olejem i jajkami.
Cudowne ciasto, same dobre skladniki i jaki piekny kolorek! Pycha :)
Zostałam fanką ciasta dyniowego!