Chleb mieszany łyżką

Ostatnio wiele osób pyta jak zacząć przygodę z domowym wypiekiem chleba. Moja odpowiedź niezmiennie brzmi trzeba po prostu zacząć. Potem sami zobaczycie jakie to proste i że niepotrzebnie tak długo zwlekaliście z tym pierwszym razem.
Na blogu jest sporo przepisów na różne chleby, kilka z nich jest bardzo łatwych do upieczenia. Jednak dzisiaj upiekłam specjalnie dla was chleb najprostszy z prostych. Taki któy trzeba tylko wymieszać łyżką. Jeżeli lubicie chleby z ziarnami dosypcie takie jakie lubicie, te podane przeze mnie to tylko propozycja. Jeżeli nie lubicie ziaren w pieczywie, po prostu je pomińcie.
Upieczcie go koniecznie i dajcie znać jak wam wyszedł.
1 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
3 szkl ( 750 ml ) wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
opcjonalnie :
3/4 szkl ( 100 g ) słonecznika
1/2 szkl ( 80 g ) siemienia lnianego
W dużej misce połączyć mąkę z solą i jeśli pieczecie chleb z ziarnami to je też dodajcie i wymieszajcie.
Wariant ze świeżymi drożdżami :
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z wodą.
Wariant z suchymi drożdżami :
Drożdży razem z cukrem rozpuścić w wodzie.
Teraz niezależnie od tego który wariant wybraliście. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Duże keksówki ( 30 x 12 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub jeśli wolicie posmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, czyli mniej więcej sięgać do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C. Wstawić foremki z chlebem. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 °C i piec kolejne 40 minut.
5 minut przed końcem pieczenia, kiedy chleb się zrumieni, posmarować go wodą.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wyciągnąć z formy. Studzić na kratce lub ścierce.
Smacznego :)
Pieczenie chleba zaczęłam właśnie od tego prostego przepisu. Zatem również mogę go polecić :). A znajoma, której przekazałam ten przepis, piecze od wielu lat. Cała jej rodzina go uwielbia. Kto jeszcze nie piekł chleba, to ten przepis jest w sam raz dla niego :).