Chleb litewski

Chleb litewski

Kiedy dostałam zaproszenie od Zorry do wzięcia udziału w Światowym Dniu Chleba od razu wiedziałam, że i w tym roku po raz kolejny z przyjemnością dołącze do akcji.

W tym roku nie miałam żadnych wątpliwości jakim chlebem powinnam obchodzić ten dzień.

Chleb litewski jest jednym z moich ulubionych. Niestety wcale nie jest łatwo go kupić, a ja przez długi czas nie miałam odwagi zabrać się za jego upieczenie. Niedawno jednak postanowiłam podjąć wyzwanie i po przejrzeniu wielu przepisów, metodą prób i błędów udało mi się otrzymać chleb, który spełnia wszystkie moje wymagania. I co tu dużo gadać jest pyszny. Ciężki, wilgotny i długo pozostaje smaczny.

Ma niestety jedną wadę, nie da się go zrobić szybko. Przygotowanie chleba litewskiego musi być rozłożone w czasie. Jednak zapewniam was, warto go upiec.

starter :

15 g zakwasu żytniego

50 g mąki żytniej typ 720

30 ml wody

zaparka :

300 g mąki żytniej typ 720

650 ml wody

10 g kminku

ciasto właściwe :

starter + zaparka

500 g mąki żytniej typ 720

150 g mąki pszennej chlebowej

60 g cukru

40 g melasy

30 g fermentowanego słodu

20 g soli

dodatkowo :

30 ml wody

łopmąka do podsypania

chleb litewski

Starter :

Najlepiej jest zacząć przygotowanie tego chleba rano.

Wymieszać wszystkie składniki. Szczelnie przykryć i zostawić na 24 godziny.

Zaparka:

Po 12 godzinach od nastawienia startera połączyć ze sobą wszystkie składniki zaparki, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie wymieszać ze sobą starter i zaparke. Ponownie przykryć folią i odstawić na kolejne 12 godzin.

Następnie do powstałego zaczynu dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można to zrobić mieszając mikserem albo ręcznie.

Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 60 minut.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Odłożyć 30 g, a z reszty uformować 1 duży lub jak u mnie 2 małe bochenki. Chleb włożyć do koszyka do wyrastania. przykryć i odstawić 90 minut.

Piekarnik nagrzać do 250 °C.

Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, nakłuć w wielu miejscach patykiem do szaszłyków lub wykałaczką. Jest to ważne inaczej chleb popęka, tak jak to się stało tym razem u mnie.

Odłożone ciastowy mieszać z 30 ml wody i tak powstałą mazią posmarować bochenek.

Piec w 250 °C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 °C i piec przez 40 minut.

Chleb litewski

Smacznego!

World Bread Day, October 16, 2020

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Chleb litewski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.