Butter chicken czyli maślany kurczak

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga.
- 500 g piersi kurczaka
marynata :
- sok z jednej cytryny
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki tandorii masala
sos :
- 3 łyżki masła
- szczypta mielonego kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 200 ml śmietany kremówki
Składniki marynaty wymieszać i włożyć do nich pokrojonego w kostkę kurczaka. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, oczywiście idealnie by było zamarynowane mięso zostawić na całą noc.
Ja marynowałam w naczyniu żaroodpornym, więc tylko odkryłam i wstawiłam do piekarnika na 2 stopień grillowania z termoobiegiem, u mnie piekło się tak około 30 minut.
W tym czasie w garnku roztopiłam masło, dodałam do niego laskę cynamonu, kardamon i goździki, zostawiłam na minutę i dodałam pomidory. Dalej dusić razem kolejne 10 – 15 minut. Dodać resztę składników sosu i mięso. Wymieszać i zostawić na ogniu kolejne 10 – 15 minut.
Podawać z ryżem lub nanami.
Smacznego :)
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Kurczak świetnie się komponuje niemal ze wszystkim. Kusi, żeby spróbować.
Smakowałoby mi :)
Super, świetny pomysł na kurczaka.
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Kurczak to jedyne mięso jakie jadam na bieżąco. Wspaniale podany, w takiej wersji musi smakować wyśmienicie <3
uwielbiam kurczaka w tej wersji! :)
Wiem, że ten kurczak jest pyszny, bo robiłam podobnego – po hindusku z pachnącymi przyprawami : )
Podoba mi się taki kurczak w egzotycznym wydaniu :)
Pyszny jest, nie raz już go robiłam, choć przepisów na niego cala masa i mój się różnił od Twojego :)
Pozdrawiam!