Butter chicken czyli maślany kurczak

Butter chicken czyli maślany kurczak

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili. Przepis na butter chicken zaczerpnięty z tego bloga.

Do przygotowania tego dania możecie użyć mięso z ud lub piersi kurczaka. Mi osobiście zdecydowanie bardziej smakuję butter chicken przygotowany z mięsa z udek, ale i ten z piersi kurczaka jest smaczny.

 

  • 500 g mięsa z kurczaka

marynata :

  • sok z jednej cytryny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki tandorii masala

sos :

  • 3 łyżki masła
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki 
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • sól do smaku

butter chiken

Mięso kurczaka pokroić w kostkę.

Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej kurczaka. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Ale nie zaszkodzi mu jak postoi tak dłużej, więc możecie zrobić to dzień wcześniej.

Po wyjęciu z lodówki przełożyć mięso do naczynia do zapiekania. Dobrze, żeby było szerokie, tak żeby mięso mogło leżeć mniej wiecej w jednej warstwie. Wstawić do piekarnika. Najlepiej użyć opcji grilla ustawionego na 2. Jeżeli nie macie opcji grilla w swoim piekarniku, uzyjcie grzania góra, dół ustawiając naczynie z mięsem jak bajwyżej. Piec ok 30 minut do chwili gdy mięso zacznie się mocno przypiekać.

W czasie kiedy mięso jest w piekarniku,  w garnku roztopić masło, dodać do niego przyprawy i miód, wymieszać i zostawić na minutę. Dodać pomidory. Dusić razem kolejne 10 – 15 minut. Dodać mięso. Wymieszać i zostawić na ogniu na 30 minut.

Podawać z ryżem lub nanami.

butter chiken

Smacznego !

5/5 - (1 vote)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


10 thoughts on “Butter chicken czyli maślany kurczak”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.