butter chiken

Butter chicken czyli maślany kurczak

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga.

  • 500 g piersi kurczaka

marynata :

  • sok z jednej cytryny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki tandorii masala

sos :

  • 3 łyżki masła
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki 
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 200 ml śmietany kremówki

butter chiken

Składniki marynaty wymieszać i włożyć do nich pokrojonego w kostkę kurczaka. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, oczywiście idealnie by było zamarynowane mięso zostawić na całą noc.

Ja marynowałam w naczyniu żaroodpornym, więc tylko odkryłam i wstawiłam do piekarnika na 2 stopień grillowania z termoobiegiem, u mnie piekło się tak około 30 minut.

 

W tym czasie w garnku roztopiłam masło, dodałam do niego laskę cynamonu, kardamon i goździki, zostawiłam na minutę i dodałam pomidory. Dalej dusić razem kolejne 10 – 15 minut. Dodać resztę składników sosu i mięso. Wymieszać i zostawić na ogniu kolejne 10 – 15 minut.

Podawać z ryżem lub nanami.

butter chiken

Smacznego :)

Rate this post

10 przemyśleń nt. „Butter chicken czyli maślany kurczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.