Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Dzisiaj ostatni dzień września. Od rana pada, a ja postanowiłam dodać przepis na bułki, który znalazłam na blogu Kuchennymi drzwiami.

Bułki te były pieczone w ramach wrześniowej piekarni, którą niestety przegapiłam i zobaczyłam ją dopiero kiedy pojawiły się na blogach po upieczeniu. Nie ukrywam, że winogronowa woda drożdżowa bardzo mnie zaintrygowała i chociaż po czasie to postanowiłam je upiec.

Efekt bardzo miło mnie zaskoczył, a woda drożdżowa przejdzie jeszcze parę prób w mojej kuchni.

Dla porzątku dodam jeszcze, ze przepis pochodzi z bloga Zorry

winogronowa woda drożdżowa:
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody

zaczyn z wodą drożdżową:
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550

ciasto właściwe:
zaczyn z wodą drożdżową
500 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli

Zaczynamy od przygotowania wody winogronowej. W plastikowej butelce trzeba umiescić wszystkie składniki na 2-3 dni. Codziennie należy otwierać i mieszać. Uwaga bo w środku zbiera się gaz! Ja zamiast butelki użyłam kubka do koktajli.

Po tym czasie woda powinna się spienić. Jeśli po tym czasie nic się nie będzie działo wodę trzeba postawić w cieplejszym miejscu.

Teraz czas na zaczyn. 

Do wody dodajemy mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc. Jeżeli ciasto jest zbyt aktywne po 2 godzinach należy wstawić je do lodówki.

Rano zaczyn mieszamy z mąka, wodą i drożdżami i zagniatami czy raczej wyrabiamy robotem przez 4 minuty. Potym czasie dodajemy sól i dalej wyrabiamy kolejne 6 minut. 

Ciasto odstawiamy na 90 minut, co 30 minut składając je na blacie posypanym mąką.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 równych części. Formujemy z nich bułki i składamy tak aby dwie łączyły się ze soba.

Odstawiamy do wyrośnięcia w zależności od aktywności drożdży może to potrwać 45 do 75 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230° C i wstawiamy do niego naczynie z wodą, Jeżeli macie piekarnik z funkcją pary mozecie jej użyć.

Bułki pieczemy do zbrązowienia. Wg źrodłowego przepisu 30 minut w połowie pieczenia należy uchylić drzwiczki, żeby wypuścić parę. U mnie pieczenie trwało dłużej.

Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Smacznego :)

ps.

Drożdzowej wody winogronowej jest więcej niż potrzeba do przepisu. Ja to do zostało odstawiłam do następnego dnia. Potem uzupełniłam do potrzebnej wagi zwykławodą i zrobilam z tego kolejne bułki. Też wyszły pyszne i nic im nie brakowało.

 

 



1 thought on “Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »